Blommor och bin för biologiskt mångfald

Under våren sår lantbrukare i Norrland blommor för att främja den biologiska mångfalden. Sådden är en del i Hushållningssällskapets projekt Hela Norrland Blommar där Norrmejerier deltar och bidrar med fröer.

Hela Norrland Blommar ingår i projektet Hela Sverige blommar som går ut på att få lantbrukare att odla blomsterremsor där de pollinerande insekterna trivs.

– Det här ett sätt att skapa en stor blomresurs till en rimlig kostnad och med en begränsad arbetsinsats. Många av de insekter som lantbrukarna behöver gynnas av de här blomsterremsorna, dessutom blir det väldigt vackert! säger Petter Haldén, naturvårdsrådgivare på Hushållningssällskapet.

I Norrland har Norrmejerier bidragit med frösäckar till 20 mjölkgårdar i Jämtland, Norrbotten och Västerbotten. Gårdarna avsätter i sin tur en halv hektar mark vardera och bekostar sådden av blodklöver, bovete, doftklöver, honungsört och luddvicker. Norrmejerier har även delat ut tusen fröpåsar till privatpersoner som vill så blommor hemma.

–  Våra mjölkbönder håller landskapen öppna och med många blommor i åkerkanter och dikesrenar trivs pollinerande insekter, vilda djur, växter och bär ännu bättre. Det är nödvändigt för att vi ska kunna bromsa effekterna av klimatkrisen, säger Anna-Karin Karlsson, Norrmejeriers hållbarhetsdirektör.

Blommorna erbjuder inte bara pollen och nektar till humlor och bin, de lockar även till sig många andra insekter som i sin tur blir föda åt fåglar. Blomremsor ger dessutom skydd för vilt och en stor variation av växter och djur håller skadeinsekter borta.

Klimatförändringar och igenväxt mark till följd av nedlagda jordbruk har under lång tid påverkat den biologiska mångfalden negativt. Nästan en tredjedel av alla rödlistade växter och djur är helt beroende av ett öppet odlingslandskap för att kunna överleva.

–  Igenväxning och jordbruk som lägger ner är det största hotet mot biologisk mångfald i Norrland, säger Anna-Karin Karlsson.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.