Året-runt-tomater från Frövi: “Vill vara en god kraft”

Först Ica Sverige, nu har även Martin & Servera tecknat avtal med Svenska Odlarlaget för att kunna erbjuda svenska tomater året runt till sina kunder.

Tack vare samarbetet med Odlarlaget får Sveriges restauranger snart möjlighet att servera svenska tomater året runt.
– Vi vill vara en god kraft i samhället och på det här sättet stöttar vi de svenska odlarna och stärker samtidigt den svenska livsmedelsförsörjningen, säger Nicklas Schöön, affärsområdeschef för frukt och grönt på Martin & Servera Restauranghandel.
Tomaterna ska odlas i toppmoderna växthus om tio hektar som just nu färdigställs i Frövi utanför Örebro. I höst sätts de första fröna i jorden. Tack vare spillvärme från industri i närområdet blir odlingen helt cirkulär.
Svenska Odlarlaget är en medlemsägd förening som består av frukt- och grönsaksodlare över hela Sverige. De utvecklar, säljer och distribuerar hållbara svenska växthusodlade frukt och grönsaker via grossist till den svenska marknaden.
– Vi ser växthusodling som ett resurseffektivt sätt att odla livsmedel. Det gör att vi kan producera stora volymer på en begränsad yta under väldigt kontrollerade former. Genom samarbetet med Martin & Servera tar vi viktiga steg mot självförsörjning av växthusgrönsaker även till foodservice-sektorn i Sverige, säger Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget.
Samarbetet ger Martin & Servera ett tillskott av svenska tomater som innebär att mer än hälften av Martin & Serveras försäljning av runda tomater, och hela försäljningen av kvisttomater, kommer att vara från Sverige.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Hon leder Polarbröds nya “CHARM-offensiv”

Nu går startskottet för CHARM-fabriken, ett treårigt projekt som ska stärka matsektorn i norr. Maja Berggren leder verksamheten, en hemvändande norrbottning som brinner för hållbarhet och innovation.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.