Höga matpriser bakom minskad köttkonsumtion

Efter två års ökningar så minskade totalkonsumtionen av kött per person under förra året med 1,7 procent. Det visar Jordbruksverkets senaste statistik.

– Vi bedömer att höga matpriser är den huvudsakliga förklaringen till att köttkonsumtionen minskade under 2023 – inte att vegotrenden fått ett nytt uppsving, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
Enligt henne har kött en hög priselasticitet då det är ett av våra dyrare livsmedel, och när hushållen pressas ekonomiskt minskar vi på den mat som kostar mest.
Ur Jordbruksverkets nya statistik kan man även se att den svenska marknadsandelen när det gäller kött landade på 70 procent under 2023, vilket är samma som 2022.
Den enda animaliesektorn i Sverige som hade en sjunkande marknadsandel under förra året var matfågel. Detta är kopplat till en stigande efterfrågan på billigare kyckling och ökad import – produktionen var i princip oförändrad.
När det gäller den totala köttproduktionen så minskade den med 1,4 procent. Importen minskade med 1,2 procent och exporten med 1,8 procent.

Dela

Fler nyheter i Trend och Värdekedjan

Här skapas framtidens gröna favoriter

Vegetariska proteiner – hur når vi ut med ännu bättre produkter till konsument? Det var utgångspunkten för en spännande “FINEST-dag” hos GroPro i Bjuv i onsdags, där forskare och livsmedelsföretag delade med sig av sina kunskaper.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.