30 september 2025
Årets Gatmat är ett nytt initiativ där vinnaren av Årets Kock tolkar streetfood med råvaror från svenska lantbrukare och med Lantmännens produkter som en central del.
– Vi vill föra samman gastronomi med svenskt lantbruk – och visa magin när de möts, säger Frida Tydén, kommunikations- och marknadsdirektör på Lantmännen och styrelseledamot i Årets Kock.
Lantmännen vill alltså visa bredden bland svenska livsmedel och ge landets främsta kockar utrymme att skapa något nytt i samband med landets mest prestigefyllda kulinariska tävlingar: Årets Kock.
– Samtidigt vill vi inspirera hemmakockar att prova nya rätter med råvaror från svenska lantbrukare – gott och framtaget på ett hållbart sätt.
Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024 och aktuell med en ny grillrestaurang i Stockholm, lyfter fram mötet mellan tradition och lekfullhet i sin tolkning av Årets Gatmat. Rätten består av svensk porchetta bun, gjord på Scans rapsgris, Potato burger bun från Korvbrödsbagarn, linfrön och solroskärnor från GoGreen, Almenäs tegel-ost, Colemans senapspulver, crème fraiche, grädde, öl, stjälkselleri, vitlök, fläsksvål, grön tabasco, jalapeño, timjan, rosmarin, ägg, silverlök, neutral olja, romansallad, persilja, kryddor, socker, salt och peppar.
– Det är spännande att jobba med råvaror som så många svenskar känner igen. Min idé var att skapa en rätt som överraskar men samtidigt hyllar den svenska kvaliteten. Porchetta och chili cheese möts i en rätt som ska vara enkel att förstå – med smakdjup som märks. Våra svenska råvaror är en del av vår identitet och grunden för gastronomi som både känns modern och välbekant, säger Michael Andersson.
Dela
Fler nyheter i Måltider och Mötesplatser
Människor Mötesplatser Värdekedjan
Fullkornsfrämjandet firar ett år: ”Tröskeln har sänkts”
Onsdagen 1 oktober firar Fullkornsfrämjandet ett år och bjuder in till stort tårtkalas. Men vad har egentligen hänt under det här första året?
– Tröskeln för att välja fullkorn har definitivt sänkts, säger Maria Alexandersson, projektledare för Fullkornsfrämjandet.
30 september
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.