Nu etableras de första beredskapslagren: ”Äntligen”

Norra Sverige är först ut när Jordbruksverket upphandlar så kallade omsättningslager av spannmål.
– Beredskapslagren ska ses som en statlig försäkring om att det ska finnas tillgång till tillräckligt med säker mat för alla i hela landet om det värsta händer, säger Anna Olofsson, Jordbruksverkets vikarierande generaldirektör.

Under torsdagen presenterade landsbygdsminister Peter Kullgren och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin tillsammans med Jordbruksverket det första steget i återuppbyggnaden av Sveriges beredskapslager för spannmål.
Det innebär att Jordbruksverket redan nu kan påbörja en upphandling av beredskapslager i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Myndigheten bjuder in jordbrukare, handelsföretag och övriga intresserade att anmäla intresse för att lagra spannmål.
– Vi skapar nu ett modernt beredskapslagringssystem där den privata sektorn blir helt integrerad i lösningarna och där stat och företag bygger livsmedelsberedskapen tillsammans. En tryggad livsmedelsförsörjning är en viktig del i Sveriges totalförsvarsförmåga. Att etablera beredskapslager av spannmål i norra Sverige och trygga livsmedförsörjningen i denna del av landet är också helt i linje med Natos krav på reslienta livsmedelsystem, säger Saranda Daka, beredskapshandläggare på Jordbruksverket.
Beredskapslagringen ska ske i form av så kallade omsättningslager. Det är en modell som innebär att staten tecknar avtal med leverantörer som redan idag hanterar spannmål. Staten köper initialt en viss mängd spannmål av leverantörer och betalar sedan för att kontinuerligt omsätta den. Den mängd som staten har köpt ska alltid finnas tillgänglig och staten ska ha full rätt att använda den vid behov.
Jordbruksverket bedömer att lagringen av spannmål hos de kontrakterade leverantörerna i norra Sverige kan ske under våren.
– Det här är ett första steg i etableringen av beredskapslager i Sverige. Vi kommer i ett nästa steg att upphandla spannmål för övriga landet. Vi kommer också att upphandla kritiska insatsvaror som är viktiga för att Sverige ska kunna fortsätta producera mat även i krig, säger Anna Olofsson.


Lotta Finstorp, civilområdeschef i Norra civilområdet; Peter Kullgren, landsbygdsminister; Anna Olofsson, Jordbruksverkets vikarierande generaldirektör; Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar; och Magnus Ståhl, Försvarsmakten.

Lantbrukarnas Riksförbund välkomnar regeringens besked:
– Äntligen går vi från ord till handling med beredskapslager. Nu behöver vi förutsättningar för att kunna producera mera, säger Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF.
Även Livsmedelsföretagen välkomnar beskedet, men är tydliga med att det krävs en robust livsmedelsindustri för att förvandla spannmål och andra råvaror till mat och dryck.
– Spannmål blir inte till gröt och bröd av sig själv. Det krävs livsmedelsföretag som förvandlar råvarorna till mat och dryck som sedan distribueras till butikerna och konsumenterna, säger Patrik Strömer, beredskapsexpert på branschorganisationen och fortsätter:
– Livsmedelsproducenter i hela landet, och inte minst i norra Sverige, är hårt pressade av flera år med extremt låg eller till och med negativ lönsamhet. Många företag är på väg att ge upp, och livsmedelsproduktionen i Sverige minskar nu i stället för att öka. Beredskapslager är nödvändiga, men regeringen måste också se till att det blir enklare och billigare att producera livsmedel i hela Sverige.

I budgetpropositionen för 2026–2028 har regeringen avsatt 2,1 miljarder kronor för att bland annat etablera beredskapslager av spannmål och kritiska insatsvaror till jordbruket, men även för senare led i livsmedelskedjan.

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Kycklingbrist i många butiker: ”Starkt tryck att köpa svenskt”

Under den senaste veckan har medier rapporterat om kycklingbrist i många butiker runt om i landet. En del av förklaringen är bristen på nötkött, en annan att allt fler svenska konsumenter vill köpa just svenskt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.