Årets skörd: Stor volym men låg lönsamhet

Nu när årets spannmålsskörd är bärgad på de flesta håll i landet står det klart att 2025 blir ett år med stora volymer. Men även ett år där lönsamheten uteblir för många odlare.  

Sedan augusti, då Jordbruksverket kommunicerade en skördeprognos på 5,9 miljoner ton spannmål, har skördeförutsättningarna fortsatt vara gynnsamma på många håll.
– Vi ser ut att gå mot en skörd på runt sex miljoner ton. Men trots skördevolymerna och den goda kvaliteten blir det svårt för många växtodlare att få ekonomin att gå ihop när spannmålspriserna pressas och kostnaderna för insatsvarorna är höga, säger Per Germundsson, spannmålschef på Lantmännen, i ett pressmeddelande.
Skörden visar på en relativt jämn och god kvalitet över landet. I södra Sverige sticker maltkornet ut med hög avkastning, medan höstrapsen har varierat men gett goda resultat i västra, östra och mellersta delarna. Längre norrut syns normala till något över normala skördar, med undantag för Dalarna och Hälsingland där skördevädret resulterat i sen tröskning med höga vattenhalter och sämre kvalitet. Råg och höstvete har levererat stora volymer med bibehållen kvalitet, och även havren visar hög färgkvalitet. Som en effekt av de stora volymerna är proteininnehållet i vete något lägre än vanligt, vilket påverkar andelen spannmål som kan användas som livsmedel.
Vallen, som är Sveriges största gröda, har överlag gett en skörd över det normala i stora delar av landet, vilket innebär att grovfoderlagren är välfyllda inför vintern. Majsskörden pågår just nu på en rekordstor areal. En kall vår vid etableringen var inte optimal för majsen, och skördenivåerna förväntas bli något lägre än under de två föregående åren.
– Det har varit en intensiv skördeperiod och väderförhållandena under höstsådden har varit utmanande, men vi hoppas nu på mer gynnsamt väder framöver för den höstsådda arealen inför skörden 2026, säger Per Germundsson
En slutgiltig summering av skörden görs av Jordbruksverket i april. Den mest tillförlitliga bilden av både volymer och kvalitet fås först när hela skördeåret är avslutat, det vill säga under sommaren nästa år.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion

Svenska köttbönder i framkant: ”Bra kött är bra för Sverige”

Nya data från Scan Sverige, nedbruten på gårdsnivå, bekräftar att svenska köttbönder ligger i framkant för hållbar utveckling.
– Det är på gårdarna den verkliga skillnaden görs och uppföljningen är ett kvitto på våra leverantörers fina arbete, säger hållbarhetschefen Elina Matsdotter.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.