Forskning: Små temperaturökningar ökar risken för listeria

En ny studie från SLU visar att även små avvikelser i kylkedjan kan göra färdigskuren fruktcocktail till en hälsorisk. Forskare varnar nu för att energibesparande åtgärder – som att höja temperaturen under distribution och i butikskylarna – kan få allvarliga konsekvenser för livsmedelssäkerheten.

Färdigskurna fruktcocktails som säljs i många matbutiker kan vara ett bekvämt sätt att öka intaget av frukt och grönt, men felaktig hantering kan göra dem farliga.
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har undersökt hur bakterien Listeria monocytogenes växer i fruktblandningar under olika lagringsförhållanden. Fruktcocktails valdes som studieobjekt eftersom de är en växande produktkategori inom marknaden för färdigskuren frukt. De konsumeras ofta utan tillagning och utgör därmed en högriskprodukt om kylkedjan bryts.
Studien visar att även små höjningar av temperaturen i kylkedjan – eller kortare kylperioder – kan leda till en kraftig ökning av listeriabakterier, som kan orsaka allvarlig sjukdom, särskilt hos äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.
De fruktcocktails som undersöktes innehöll bland annat melon, ananas och vindruvor och förvarades i temperaturer mellan 4 och 12 grader under upp till en vecka. Vid 8 grader ökade bakteriemängden mer än tiofalt jämfört med lagring vid 4 grader, vilket forskarna menar är tillräckligt för att innebära en hälsorisk för känsliga grupper.


Beatrix Alsanius, professor vid SLU

– Vi ser en oroande trend där energieffektivisering leder till att kyltemperaturer höjs eller kylningstider kortas. Det kan få allvarliga följder i produkter som fruktcocktails, som inte värmebehandlas, säger Beatrix Alsanius, professor vid SLU och en av forskarna bakom studien.
Enligt gällande riktlinjer ska fruktcocktails förvaras vid max fyra grader och högst fyra dagar i butik.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Livsmedelssäkerhet

Forskning gör fullkorn mer attraktivt: ”Tilltalar konsumenterna”

Fermentering av fibrer kan vara ett sätt att öka konsumtionen av fullkorn. Exakt hur kommer Marcus Johansson, forskare vid Högskolan i Kristianstad, att förklara när han medverkar i ett webbinarium i regi av Fullkornsfrämjandet.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.