11 november 2020
Det finns en ökande strävan hos restauranger och storhushåll att minska klimatavtrycket, både bland aktörer inom den privata och offentliga sektorn. Beräkning av en produkts effekter på klimatet innefattar hela kedjan från odling, djurhållning, framställning av råvaror, transport och förädling till färdig produkt.
För att öka transparensen märker Orkla nu över 500 artiklar i Orkla FoodSolutions sortimentsdatabas med produkternas klimatavtryck, och hoppas med detta kunna underlätta för restauranger inom både privat och offentlig sektor.
–Vi vill inte komma med några pekpinnar, utan bara dela med oss av den kompetens och data vi har eftersom kunskap är ett viktigt verktyg om man vill göra skillnad för klimatet. Jag hoppas att klimatavtrycket snart ska anses vara lika viktig och självklar information som näringsinnehållet, säger Ellinor Persson, marknadschef på Orkla FoodSolutions.
Klimatavtrycket räknas som utsläpp av växthusgaser och uttrycks i koldioxidekvivalenter per kilo, för att underlätta för jämförelser. Beräkningarna baseras dels på det statliga forskningsinstitutet RISE klimatdatabas för livsmedel och data från producenter, dels på Orklas anläggningsspecifika processdata och branschdata för transporter. För att göra produkterna jämförbara med andra i branschen är emballagen ej medräknade.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Restaurang och Värdekedjan
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.