Agera redan nu för att skydda fåglarna mot fågelinfluensa

2020/2021 hade Sverige det största antalet fågelinfluensafall på tama fjäderfän någonsin i Sverige. Under sommaren och hösten hart fynd hos vilda fåglar visat på att fågelinfluensaviruset finns kvar i miljön i betydligt högre utsträckning än tidigare säsonger. Därför uppmanar Jordbruksverket att fjäderfäindustrin ska agera redan nu och skydda sina fåglar mot den fruktade fågelinfluensan.

Fågelinfluensaviruset 2020/2021 har stannat kvar i miljön och hos vilda lokala fågelarter vilket gör att det finns risk för nya infektioner hos både vilda och tama fåglar. Det är därför extra viktigt att djurägare, oavsett storlek på anläggning, förstärker sina hygienrutiner.

– Goda hygienrutiner är a och o för alla djurägare. Det är också bra att förbereda för att det kan bli aktuellt att behöva ta in sina fåglar för att skydda dem, och hur man då kan göra det på ett så bra sätt som möjligt, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Fågelinfluensan finns i många varianter och är naturligt bland vilda fåglar, framför allt hos sjöfåglar. Det är därför viktigt att hindra de tama fåglarna från att komma i direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar, både levande och döda.

Jordbruksverket uppmanar också att alla som kommer i kontakt med sjuka eller döda fåglar fortsätter rapportera in dessa till Statens Veterinärmedicinska Anstalt på rapporteravilt.sva.se.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Värdekedjan

Hon leder Polarbröds nya “CHARM-offensiv”

Nu går startskottet för CHARM-fabriken, ett treårigt projekt som ska stärka matsektorn i norr. Maja Berggren leder verksamheten, en hemvändande norrbottning som brinner för hållbarhet och innovation.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.