Årets spannmålsskörd slog nya rekord

Skördearbetet i Sverige är avslutat och Lantmännen summerar årets skörd och spannmålsmottagning som ”extremt intensiv”.
– Vi slog nya rekord, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson.

Den svenska skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd är nu avslutad i hela Sverige och ligger enligt Jordbruksverkets senaste siffror på runt 6,4 miljoner ton.

– Vi kan konstatera att skörden är normalstor och att det kommande årets behov av spannmål i Sverige är säkrat, vilket är av stor vikt för både svensk livsmedelsförsörjning och för vår förmåga att exportera svensk spannmål till andra länder, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson.

Att vädret var stabilt under skörd gjorde enligt honom skördeperioden ovanligt intensiv:

– Vi slog nya rekord vad gäller mottagningshastigheten i år. Den högsta noteringen är på 465 000 ton, vilket motsvarar 12 000 lastbilar, under en vecka.

Det resulterade även i en spannmålsskörd av hög kvalitet med lägre vattenhalt än normalt, under 14 procent mot normalt 17. Det är dessutom den största havreskörden på över tio år.

– Havreproduktionen har ökat med över tio procent jämfört med genomsnittet de senaste åren, säger Per Gerhardsson, Lantmännens inköpschef för spannmål.

Det gynnsamma vädret och den snabba skörden har även resulterat i att höstsådden blev stor i år, vilket är en bra grund för nästa års skörd.

Fler nyheter i Primärproduktion och Växtbaserat

Ny svensk havredryck för cappuccino, latte och vanligt bryggkaffe

Nu kommer ett nytt växtbaserat alternativ till mjölk. Havredals släpper Havredryck Kafé & Kondis som är speciellt anpassad för kaffe.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem