Arla höjer priset för konventionell mjölk – igen

Det pris som Arlabönderna får betalt för konventionell mjölk höjs för åttonde gången i år och klättrar för första gången över sex kronor per kilo. Priset för ekologisk mjölk är däremot oförändrat.

Priset för konventionell mjölk höjs med 13 öre från och med 1 oktober. Den ekologiska mjölken ligger egentligen kvar på samma nivå som september, men Sverige påverkas positivt av en valutaeffekt och priset höjs därför med 2,7 öre. Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 600,9 öre per kilo och 652,1 öre per kilo för ekologisk mjölk.

– Kostnaderna i svenskt lantbruk fortsätter att öka. Därför är det viktigt att vi kan göra ytterligare en höjning av mjölkpriset till våra ägare, mjölkbönderna, säger Kai Gyllström, Arla Sveriges vd, i en kommentar.

Det ekologiska segmentet har tappat försäljning nu under den pågående krisen, vilket innebär att det finns ett överskott av ekomjölk.

– För att bidra till ökad efterfrågan arbetar vi med att utveckla produktsortimentet och lyfter fram fördelarna med ekologiskt i marknadsföring och annan kommunikation till konsumenterna, säger Kai Gyllström.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Primärproduktion

Investerar för minskade klimatutsläpp: ”Skapar mervärden för hela matkedjan”

Tre av Sveriges största lantbrukskooperativ saminvesterar i en digital plattform för att minska klimatpåverkan i den egna värdekedjan. Satsningen innebär även att kunderna inom livsmedelsindustrin kan få full kännedom om sina utsläpp utefter hela värdekedjan i stället för att utgå från schablonvärden.