Ärtor i stället för avokado – WWF lanserar veckomenyer för lokal mångfald

Världsnaturfonden WWF har tagit fram tre veckomenyer som utgår från hållbar mat från svenska åkrar. Recepten har tagits fram för att gynna artrikedomen och klimatet – och på sikt leda till en bättre självförsörjning i Sverige.

One Planet Plate guidar till hållbara måltider som tar hänsyn till klimatet och den biologiska mångfalden. Nu finns även recept som inspirerar till att välja lokala råvaror och gynna Sveriges bönder och odlare.

 Om vi vill ha god beredskap och en matproduktion här i Sverige så är det viktigt att vi efterfrågar närproducerat och är beredda att betala för det. Nu vill vi visa att det går mycket bra att äta inom planetens gränser när man köper mat som odlats och tagits fram i Sverige. Många av de växtbaserade livsmedlen vi i dag äter är både producerade och förädlade utomlands och så behöver det inte vara, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.

Som exempel nämner hon att matkorn är ett bra alternativ till ris, att gröna ärtor kan ersätta avokado i guacamolen och alla svenska sommarbär som funkar minst lika bra som exotiska varianter.

Med hjälp av LRF har miljöorganisationen nu tagit fram tre veckomenyer med frukostar, luncher och middagar. Det är tre regionala menyer, där ingredienserna i möjligaste mån är baserade på de lokala grödor som finns i det området.

Tanken är att lyfta fram vilka goda val man kan göra och samtidigt gynna den biologiska mångfalden, klara WWF:s One Planet Plates klimatbudget och även gynna och inspirera lokala odlare och bönder.

Våra menyer innehåller mycket färgglatt från växtriket, men även ost, ägg och en mindre mängd nöt- och viltkött för dem som vill äta det, fortsätter Anna Richert.

Alla recept är framtagna och klimatberäknade av måltidskonsulten Jens Vikingsson.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.