De prisas för insatser inom svensk gastronomi: “Känns fantastiskt”

Två passionerade krögare samt personerna bakom en korvfabrik, en musselbar och ett hållbarhetsinitiativ blev alla prisade vid Gastronomiska akademiens belöningsceremoni på slottet för insatser inom svensk matkultur.
– Jag hoppas att det en gång för alla slår fast att miljömässig omsorg och god smak går hand i hand, säger Madeleine Linins Mörner, programområdeschef för Framtidens mat på Axfoundation.

I måndags, under en pampig belöningsceremoni på kungliga slottet där även kung Carl XVI Gustaf närvarade, delade Gastronomiska Akademien ut medaljer och diplom till flera branschpersonligheter för deras insatser inom svensk matkultur.
Guldmedaljen gick till kocken och krögaren Stefan Ekengren, som driver Restaurang Hantverket i Stockholm och som genom sina kokböcker hyllar svenska råvaror och traditioner.
Silvermedaljen gick till Ulrika Brydling, kock, krögare, sommelier, utbildare, hållbarhetsstrateg och matinspiratör samt chef för Eldrimner i Östersund.
Guldpennan gick till Gunilla von Heland på tidningen Allt om Mat, som “med stor pedagogisk talang som uppfostrat mängder av matskribenter och inspirerat ännu fler läsare”.

Årets diplom gick till personer bakom initiativ som på olika sätt gör skillnad för hela livsmedelsbranschen. Dessa är Petter Bendelin, charkuterist på AB Gotlands Korvfabrik; Janne Bark, krögaren och entreprenören bakom Musselbaren i Ljungskile och Smögen; samt trion bakom Axfoundations testgård i Torsåker: Maria Smith, Madeleine Linins Mörner, Anna Henning Moberg.
– Det känns fantastiskt att bli uppmärksammade i ett sådant här viktigt sammanhang. Jag hoppas att det en gång för alla slår fast att miljömässig omsorg och god smak går hand i hand, säger Madeleine Linins Mörner, programområdeschef för Framtidens mat på Axfoundation, till Livsmedel i fokus.
(Det var för övrigt just Axfoundatation som tog hem Livsmedelspriset 2023, när det delades ut under Livsmedelsdagarna i Tylösand i höstas.)

Ceremonin i Bernadottebiblioteket avslutades med att Stockholm överlämnade titeln Europas gastronomiska huvudstad till Madrid.

Gastronomiska akademien bildades år 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman. Syftet är att värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i Sverige. Kungen är ledamot och innehar akademiens tallrik nummer 17.

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser

Beredskapsexperten: “Jag älskar problem som folk vill ha lösningar på”

Ulrika Dahlin är beredskapsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, med uppdrag att koordinera och företräda dagligvaruhandelns intressen i arbetet med beredskap och Sveriges livsmedelsförsörjning.
– Förmågan att snabbt ställa om ligger i handelns affärsmodell, säger hon.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.