De här tio har utnämnts till årets MåBra-val

I tio år i rad har tidningen MåBra utsett Sveriges bästa hälsomat. Nu står det klart vilka tio som blev vinnare i MåBra-val 2021.

Varje år uppmanar hälsomagasinet MåBra sina läsare och livsmedelsproducenter att nominera sina ätbara favoriter. Dessa granskas och bedöms av en expertjury. Förutom att produkterna ska vara hälsosamma och goda värderar man dem sedan förra året även utifrån miljö- och klimatpåverkan.

Vinnare är de som rankade allra högst ur både närings-, hälso- och hållbarhetsperspektiv.

–­ MåBra brinner för hållbar hälsa och mat som får oss att må bra på riktigt. Att uppmärksamma produkter med samma agenda är fantastiskt kul. Medvetna konsumenter och engagerade producenter har skyndat på utvecklingen enormt snabbt. Vi har hyllat den här typen av livsmedel i tio år, men senaste åren har utbudet och innovationerna ökat enormt. En trend vi självklart vill applådera och uppmärksamma, säger Jennie Sandberg, chefredaktör på MåBra.

Årets jury bestod av Kristina Andersson, näringsfysiolog; Sandra Hiort, matredaktör och licensierad kostrådgivare; Vivvi Alström, hälsoredaktör med specialinriktning medicin samt MåBras redaktionschef Anna Sundesten.

Följande produkter fick utmärkelsen MåBra-val 2021:

Garant Ekologisk pressad ingefära: Ingefära på flaska.

Frankful Veggie mince: En tacoprodukt baserad på ärtprotein och kryddor.

Huj Creamy Cashew: Växtbaserat alternativ till färskost och annat smörgåspålägg.

Friendly Fat Company Fat Pack Nutbutter: Nötsmör i portionsförpackning.

Kockens Superkryddor, Ekologisk gurkmejalatte:  Färdig kryddblandning för att göra guldmjölk.

Göteborgs kex Fröknäcke: Havrebaserat fröknäcke med lite sting.

Findus Grönsaksbullar: ”Köttbullar” gjorda på grönsaker och bönor.

Sproutly Groddfrön: Supergroddar som man enkelt odlar själv hemma.

Frosh Clean Green Smoothie: Smoothie som förutom kiwifrukt, spenat och äpple innehåller vinäger, vilket ger en uppfriskande smak.

Apetit ugnsrotfruker: Färdigskalade och -skurna rotsaker.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Hållbarhet

Bönan och biffen i fokus i framtidsrapport: ”Det behövs visioner”

Det går att skapa ett cirkulärt och modernt nettonoll-samhälle, men vägen dit måste förändras. Det slås fast i en färsk rapport som ska överlämnas till regeringen – och där framtidens mat är en av flera visioner som presenteras.