Deras innovation ska ge palmoljan en match

Anders Lorén och Marcus Vestergren, forskare på RISE, har tagit fram en kemisk metod som framställer fett av elenergi och koldioxid. En skalbar process som nästan låter för bra för att vara sann.

Ska människan alltså drivas av elenergi?

– Haja, ja, det hoppas vi. Målet är att framställa ett matfett som kan konkurrera med palmolja med den stora skillnaden att vår produktion kraftigt minskar belastningen på de planetära gränserna, säger Anders Lorén och förklarar att fettet kan användas som ingrediens i såväl livsmedel som i djurfoder.

När finns det här fettet på marknaden?

– Det beror på vilka finansiärer som vi får in i projektet. Vi startade redan 2015 och har nu en fungerande tillverkningsmetod som vi har utvecklat med medel från Vinnova. Nu behöver vi flera finansiärer och industriella partners för att skala upp och ta produkterna till marknaden.

Processen är skalbar.

– Grundtanken från vår sida har hela tiden varit att kunna producera stora volymer och därmed göra skillnad, säger Anders Lorén.

Kan tillverkningen ske här i Sverige?

– Ja, vi har bra förutsättningar för hållbar elproduktion. Tillverkningen kräver inga stora ytor och är inte beroende av vare sig väder, konstgödsel eller bekämpningsmedel. Det går bara åt några liter vatten för att tillverka ett kilo fett, det är en ren process som lätt skulle rymmas i Stenungsund eller något annat område där det finns tillgång på koldioxid och el.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet

Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet

Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.