17 oktober 2023
De senaste årens skenande matinflation saknar motstycke i modern tid.
Orsaken bakom detta var något som diskuterades under ett webinarium som Svensk Dagligvaruhandel arrangerade, i samband med att Dagligvaruindex för september presenterades under tisdagen. Och där en enig expertkår menade att det är den svaga svenska kronan som är den största boven i dramat.
– Den absolut största delen av pristillväxten uppstod via höjda importpriser och enbart dessa bidrog med två tredjedelar till inflationen, säger Patrik Tingvall, professor i nationalekonomi och chefsekonom på Kammarkollegium.
Han anser att prisökningarna i livsmedelskedjan till stor del kan kopplas till kronkursen, som sedan 2013 tappat närmare 30 procent gentemot euron – och ännu mer mot dollarn.
I samband med Rysslands invasion av Ukraina steg matprisinflationen i hela västvärlden. Här i Sverige blev smällen hårdare på grund av vårt stora importberoende av allt från bränsle och insatsvaror till hälften av all mat vi äter, i kombination med den svaga valutan.
Undersökningar som Handelsrådet genomfört visar att dagligvaruaktörerna endast har höjt sina priser med vad som kan motiveras av höjda inköpspriser.
– All emperi och teori säger att om konkurrensen är bra bör vi få ett genomslag på 1:1 och det är också det vi ser i dagligvaruhandeln – när leverantören höjer priset med en krona stiger priset mot konsument med en krona generellt, säger Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola.
Henrik Samuelsson, vd för Santa Maria och chef för Paulig i Skandinavien och Centraleuropa, deltog också i panelsamtalet.
– Vi köper det mesta i euro och dollar och måste därför ha stenkoll på valutan. Och hela tiden hitta sätt att effektivisera internt för att minska kostnadsmassan, säger han.
Även Vilhelm Otterheim, inköpsstrateg på Ica Sverige, beskriver matprisinflationen som i huvudsak importerad.
– Vi säljer i kronor och gör majoriteten av inköp i kronor. Men de flesta råvaror och produkter prissätts enligt internationella index, oftast i dollar. Och även om råvarupriserna nu rör sig nedåt upplever vi valutaeffekter som gör att vi inte kan ta del av de här nedgångarna fullt ut, säger han.
Hur ser då prognosen framåt ut?
Jo, matprisinflationen fortsätter att röra sig nedåt och den svenska kronan är långsamt på väg att stärkas.
– Det finns ett ljus i tunneln, säger Patrik Tingvall.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Värdekedjan
Forskning Mötesplatser Trend Värdekedjan
Forskning gör fullkorn mer attraktivt: ”Tilltalar konsumenterna”
Fermentering av fibrer kan vara ett sätt att öka konsumtionen av fullkorn. Exakt hur kommer Marcus Johansson, forskare vid Högskolan i Kristianstad, att förklara när han medverkar i ett webbinarium i regi av Fullkornsfrämjandet.
3 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.





