– Frågan om hur vi hållbart kan säkra ett fortsatt lokalt och regionalt kustfiske samt beredning av sill runt Östersjön är en av våra viktigaste frågor, säger Krishan Kent, ordförande för Fiskbranschens Riksförbund.
3 oktober 2023
I slutet av förra veckan arrangerade Fiskbranschens Riksförbund, FR, årets tredje Sjömatsforum, med fler än hundra deltagare från branschen, myndigheter och organisationer. Utgångspunkten för Sjömatsforum var denna gång presentationen av WWF:s Fiskguide 2023, som lanserades 28 september.
Enligt Fiskbranschens Riksförbund är det enskilt största problemet för svensk fisknäring att lokalt svenskfångad strömming och sill från Östersjön och Bottenhavet får rött ljus. Fisket för direkt human konsumtion utgör endast cirka tio procent av det totala svenska sill- och strömmingsfisket i Östersjön men resultatet kan bli att det blir det lokala fisket och beredningen som helt kan förlora marknadstillträdet till exempelvis dagligvaruhandeln.
– Fiskbranschens Riksförbund uttalar sig inte om WWF:s bedömningar. Däremot är vi mycket bekymrade över att konsekvenserna av det röda ljuset för all Östersjösill och strömming, oavsett om det är lokalt fångat, riskerar att hota mottagning och beredning i våra kustsamhällen, säger Krishan Kent, ordförande i Fiskbranschens Riksförbund, och menar att även om WWF uttryckligen säger att problemet ligger i det storskaliga fisket så är risken att det är den småskaliga beredningen och fisket som drabbas hårdast och riskerar att slås ut.
I övrigt innehåller den nya Fiskguiden, enligt branschen, relativt små negativa förändringar vad gäller större arter på den svenska marknaden. Bottentrålad torsk och kolja från Barents Hav och Norska Havet har visserligen fått rött ljus men samtidigt finns det god tillgång på MSC-certifierad torsk och kolja både fiskad med bottentrål och andra fiskeredskap.
Dela
Fler nyheter i Trend
Trendspotting 2025: Nu vänder det!
Innovativa småmål, otippade smakfusioner och EMV på dekis. När Food & Friends för 21:a året i rad presenterar sin trendspaning om mat och dryck så kretsar det mesta kring hur gastronomi, måltidsmönster och livsmedelsval påverkas av att konjunkturpendeln svänger mot ljusare tider.
23 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.