31 oktober 2025
Forsknings- och innovationsprojektet Blod och Rova har kartlagt hur näringsrika råvaror kan användas för att skapa nya, näringsrika och hållbara livsmedel i stället för att gå till spillo.
Ett av resultaten är en järnrik blodbrownie, som utvecklats av Axfoundation på Torsåker gård och som består av 20 procent nötblod, fullkorn och choklad.
I början av september lanserades den på Pressbyråns testbutik PBX i Stockholm i september. Enligt Reitan Convenience har blodbrownien nu klättrat upp till andra platsen bland alla sålda bageriprodukter på Pressbyrån PBX. Därför lanseras den i fler av pressbyråns butiker och på 7-Eleven nu under Halloweenveckan. Sammanlagt är det nio butiker i Borås, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Jönköping som får in bakverket. Därefter ska resultatet utvärderas, innan den eventuellt lanseras i fler butiker.
– Det är väldigt roligt att intresset har varit så stort och att blodbrownien nu sprids till fler butiker, säger Emma Moberg, forskare och projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
I dag går mer än 95 procent av allt nötblod till biogas eller foder eftersom det saknas efterfrågan på blod till livsmedel, trots sitt höga innehåll av hemjärn – den form av järn som vi människor lättast tar upp.
– Vi hoppas att det ger uppmärksamhet till frågan om svinn och förluster i livsmedelskedjan, och att den kan sätta rampljuset på blod som en viktig resurs att ta vara på, både ur miljö- och näringsperspektiv, säger Elvira Molin, även hon forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
Projektet Blod och Rova drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation, Matsvinnet.se, Ipsos och Sveriges lantbruksuniversitet SLU.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Hållbarhet och Värdekedjan
Hållbarhet Primärproduktion Värdekedjan
Svenska köttbönder i framkant: ”Bra kött är bra för Sverige”
Nya data från Scan Sverige, nedbruten på gårdsnivå, bekräftar att svenska köttbönder ligger i framkant för hållbar utveckling.
– Det är på gårdarna den verkliga skillnaden görs och uppföljningen är ett kvitto på våra leverantörers fina arbete, säger hållbarhetschefen Elina Matsdotter.
23 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.




