Gratis frukost i skolan är hetare är någonsin: “Win-Win”

Är gratis frukost i skolan en demokratifråga?
Ja, det tycker i alla fall LRF och hänvisar till forskning som visar att gratis skollunch gör att eleverna får högre utbildning, bättre hälsa och högre livsinkomst.
Livsmedel i fokus har talat med en av forskarna bakom den omtalade skolmatsstudien.

Under förra veckans politikervecka ”Järvaveckan” arrangerade LRF en paneldebatt om frukost i skolan, där bland andra Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar deltog, liksom Centerpartiets näringspolitiska talesperson Elisabeth Thand Ringqvist.
Det här med gratis frukost i skolan är en fråga som vuxit sig allt starkare under det senaste årets kostnadskris och som fick ny näring i samband med årets mest omtalade ledartext, nämligen den som Lena Andersson skrev i Svenska Dagbladet om hungriga barn – och havregryn.
En som vet en hel del om vad gratis skolmat betyder är forskaren Petter Lundborg, professor vid Nationalekonomiska institutionen, Lunds universitet. När han tillsammans med kollegan Dan-Olof Rooth presenterade sina resultat om de långsiktiga effekterna av ”skolmatsreformen” slog forskningen ned som en bomb i Måltidssverige.
– Det blev ett enormt genomslag, både här i Sverige och internationellt. Många politiska partier och kommersiella aktörer var intresserade av resultatet, vi fick presentera resultatet i allt från riksdagen till Arla, säger Petter Lundborg.

Studien bygger på registerdata för drygt 1,5 miljoner barn från hela Sverige, som gick i grundskolan någon gång mellan år 1959 och 1969. Eftersom reformen rullades ut i etapper kunde forskarna jämföra dem som fick skolmat med dem som inte fick det, från samma årskull.
– De som fick gratis skolmat under hela sin skolgång tjänade mer och skaffade sig mer utbildning.
Forskarna kunde även slå fast att barn från sämre socioekonomiska förhållanden var de som hade mest nytta av skollunchen.
– Samhället fick tillbaka fyra kronor för varje satsad krona på skollunch men bland de mer utsatta barnen var vinsten sju kronor.
Just nu befinner vi oss i en kostnadskris, där budgeten för skolmåltiderna urholkas på grund av inflationen. Vad ser du för risker med det?
– Det är helt klart riskabelt att göra besparingar på skolmat utifrån evidens från vår studie, som svart på vitt bekräftar dess betydelse. Det kan kosta på sikt i form av lägre skolresultat.
Gratis skolfrukost är något som ofta diskuteras. Vad säger du om det, utifrån din forskning?
– Man ska vara försiktigt med att dra för stora slutsatser men vi vet att många barn skippar frukosten hemma och vi vet att det finns stora socioekonomiska skillnader. I dag finns väldigt lite bra forskning på området men desto mer anekdotisk information, där skolledare och pedagoger beskriver att de upplever en lugnare arbetsmiljö när man testat skolfrukost, säger Petter Lundborg.
Han ser det absolut som ett forskningsfält som är intressant för framtiden och berättar om långtgående diskussioner kring att göra en interventionsstudie ”i samarbete med vissa stora livsmedelsaktörer”.
– Jag har aldrig ingått i den typen av sponsrat samarbete tidigare men under rätt förutsättningar kan det vara värdefullt och finnas win-win för såväl forskningen som det privata näringslivet.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Måltider och Trend

Här är första ölet som bryggs på åkerböna

Nu lanseras det första ölet i Sverige som är bryggt på åkerböna: en New England IPA med namnet ”Bean Me Up”. Bakom satsningen står hantverksbryggeriet Poppels Bryggeri i Jonsered i samarbete med Viking Malt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.