Grebbestads stolthet får EU-skyddat varumärke

Enbart händer alternativt håv plus vattenkikare och vadarbyxor. Det är de enda redskap som får användas för att vildfångade ostron i Grebbestads skärgård ska få saluföras som just ”Grebbestadostron”.

Grebbestadostron är nu det skyddade varumärket för det europeiska ostronet Ostrea edulis, som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar.
En mindre del Grebbestadsostron fiskas med håv av fiskare utrustade med vattenkikare och vadarbyxor medan merparten fiskas av erfarna dykare som plockar ostronen för hand, utan att vidröra bottnen. Därmed rör dykaren inte upp material från bottnen utan de ostron som lämnas kvar kan fortsätta filtrera det rena klara vattnet i produktionsområdet.
– Med en skyddad ursprungsbeteckning säkras att de ostron som saluförs som Grebbestadostron kommer från angivet område utanför Grebbestad och har fiskats på rätt sätt, säger Camilla Bender Larson, näringsutvecklare på Jordbruksverket.
Förutsättningarna i vattnet i Grebbestads norra och södra skärgårdar, med sin låga temperatur och salthalt, gynnar ostronen. Dessa förutsättningar var avgörande för att ostronet Ostrea edulis överlevde när parasiter slog ut arten på många håll i Europa under 1960-talet. I dag utgör området för Grebbestadostron en betydande del av den återstående populationen av det vilt levande europeiska ostronet.
– Ostron har ett fascinerande levnadssätt och är viktiga som en del i kustekosystemet. De har förmågan att filtrera ut plankton från vattenmassan som näring och bidrar därigenom till en bättre vattenkvalitet i havet. Dessutom är ostronet en fantastisk näringsrik råvara som vi kan använda både rå och tillagad, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.
För att säkerställa artens fortlevnad begränsas fisket av Grebbestadostron och utförs i huvudsak av dykare som även hjälper till att sprida ut de små ostronen på ostronbankarna för att de ska ha rätt förutsättningar att fortleva.

Det europeiska ostronet som utgör Grebbestadostron är 7-15 cm i diameter och har ett knaggligt och gråbrunt yttre. På insidan skimrar det av pärlemor och violetta toner. Kanten på skalets insida går i nyanser av djupt smaragdgrön. Ostronköttet doftar hav och har en smak av saltvatten, mineraler, tång och umami.

 

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Trend

Här är första ölet som bryggs på åkerböna

Nu lanseras det första ölet i Sverige som är bryggt på åkerböna: en New England IPA med namnet ”Bean Me Up”. Bakom satsningen står hantverksbryggeriet Poppels Bryggeri i Jonsered i samarbete med Viking Malt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.