Grönsaker bakom flest fall av matförgiftningar

Grönsaker och mat från buffé är de vanligaste orsakerna till matförgiftning, enligt en ny rapport från Livsmedelsverket.
– Det här visar att det är viktigt att ha god hygien i köket, säger risk- och nyttovärderaren Jonas Toljander.

Färre restaurangbesök, avstånd och handtvätt halverade antalet matförgiftningar under coronapandemin. Men nu är antalet sjuka tillbaka på samma nivåer som innan, enligt Livsmedelsverket. Under 2022 rapporterades totalt 2 261 sjukdomsfall in till de kommunala kontrollmyndigheterna.
– Även om det är flera saker som ligger bakom att antalet matförgiftningar ökat pekar det här på hur stor effekt det har att tvätta händerna ofta och noga, säger Jonas Toljander, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.
Grönsaker i olika former var den livsmedelskategori som ledde till flest matförgiftningar under året; orsaken var att det funnits salmonella och cryptosporidier på grönsakerna. Därefter kommer livsmedelskategorin mat från buffé. För grönsaker rörde det sig om 263 inrapporterade fall, medan det för buffématen var 236 fall.
– Det här visar att det är viktigt att ha god hygien i köket. För bufféer är det viktigt att varm mat hålls tillräckligt varm och kall mat tillräckligt kall, säger Jonas Toljander.
Mörkertalet kring matförgiftningar är dock stort.
– Rapporteringen har ökat, men det är fortfarande få som gör en anmälan vid misstänkt matförgiftning, säger Jonas Toljander.

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Måltider

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.