Hallå där Christian von Essen, moderator på Livsmedelsdagarna!

Du är ny för i år. Vem är du egentligen?
− Jag är i grunden frilansskribent och redaktör, men startade podcasten Heja Framtiden för snart sex år sen för att få träffa vår tids mest spännande tänkare, entreprenörer och eldsjälar. Med podden som plattform har jag skrivit två böcker, startat eget bokförlag samt föreläst och modererat en hel del kring framtidsfrågor.
Hur känns det att ha fått det här prestigefyllda uppdraget?
− Det är otroligt kul! Jag har ju hört entusiastiska berättelser från Livsmedelsdagarna i flera år men har aldrig varit där själv. Så att få leda programmet under jubileumsåret visar förhoppningsvis att mina olika intresseområden och nätverk sammanstrålar på ett väldigt bra sätt.
Livsmedelsbranschen, vad är din relation till den?
− Jag växte upp på den uppländska landsbygden med en pappa som då var grisbonde, jägare och lantbrukare. Själv ville jag mest in till Stockholm och köpa cd-skivor, men jag fick nog ändå en viss inblick i hur givande, tufft och komplext det kan vara att jobba med livsmedelsproduktion. Så småningom träffade jag min fru som gick från ”lite matintresserad journaliststudent”, till att jobba som matstylist och skriva fem kokböcker – så det har alltid funnits ett stort matfokus i hemmet. I podden har foodtech och agtech redan från början varit viktiga områden, och 2020 teamade jag upp med duktiga människor för att ge ut Heja Framtiden-magasinet Framtidens hållbara matsystem med distribution i Dagens Industri. Fyra sådana utgåvor har det blivit hittills, varav tre i samarbete med Livsmedelsföretagen. Det har varit extremt lärorikt.
Vilka utmaningar ser du?
− Oj, var ska jag börja? Resursfördelningen, folkhälsan, matsvinnet, fossilberoendet, monokulturerna, antibiotikan och den biologiska mångfalden är bara några stora puckar som måste adresseras på global nivå. Men mitt intryck är att vi får en allt bättre dialog och handlingskraft kring de här frågorna, särskilt i Sverige.
Och möjligheter?
− Där det finns stora problem vilar de mest spännande lösningarna. Jag följer utvecklingen inom foodtech och ser otroligt intressanta bolag, kluster och forskningsprojekt ta form över hela världen – bara det faktum att så många unga och drivna entreprenörer vill jobba med mat och jordbruk är ganska fantastiskt i sig. Verktygslådan med smarta lösningar börjar fyllas på ordentligt, så framtiden inom den här sektorn kommer att bli extremt spännande.
Hur kommer vi märka att du leder dagarna i Tylösand?
− Jag hoppas ju att mina hundratals expertintervjuer har gett mig en del insikter, men framförallt har de bidragit till att jag är väldigt försiktig med att döma ut något som rätt eller fel, svart eller vitt. Och det ryms kanske extra många nyanser i just matsystemet. Som moderator hoppas jag bidra med ett relevant helikopterperspektiv, en avväpnande prestigelöshet samt en hel del humor.
Vad ser du själv mest fram emot?
− Skaldjursbuffé och galamiddag förstås! I övrigt ser jag fram emot att få bidra till att mejsla fram de här viktiga samtalen så att de blir så minnesvärda och matnyttiga som möjligt för alla deltagare. Det är ett stort ansvar − och en stor ära.

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Trend

Beredskapsexperten: “Jag älskar problem som folk vill ha lösningar på”

Ulrika Dahlin är beredskapsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, med uppdrag att koordinera och företräda dagligvaruhandelns intressen i arbetet med beredskap och Sveriges livsmedelsförsörjning.
– Förmågan att snabbt ställa om ligger i handelns affärsmodell, säger hon.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.