Här får restaurangerna hjälp att göra rätt

Hur ska man tänka när man placerar borden på uteserveringarna så här i coronatider, och hur ska man göra med kösystemet? Det är några av de frågor som de kommunala miljö- och hälsoinspektörerna åker runt och informerar restaurangerna om i Halland.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regler i samband med corona har blivit en utmaning för restauranger runt om i landet. I helgen fattade Stockholms smittskyddsläkare Per Follin beslut om att stänga fem krogar i huvudstaden, efter att inspektioner visat att de inte följer coronareglerna. Krogarna stängs helt enkelt tills felen och bristerna åtgärdats.

I Hallands län hoppas man slippa den typen av stängningar genom att jobba proaktivt. För att försäkra sig att alla får chansen att göra rätt har därför flera kommuner i länet valt att åka ut på besök och hjälpa till med olika frågor.

– Det kan vara att prata om att man ska glesa ut borden, att man kan ta bort stolar eller sätta upp lappar och säga att bordet inte används på grund av covid-19, säger Sofia Höglind, miljöinspektör i Halmstads kommun, till SVT Nyheter Halland.

Bara i Halmstads kommun har redan fler än 100 restauranger fått besök av miljö- och hälsoinspektörerna.

 

Fler nyheter i Corona och Restaurang

Årets kock kommer från livsmedelsindustrin

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020 – en 28-årig stockholmare som till vardags jobbar i Unilevers provkök.
– Så länge man vågar och tror på sig själv så går det vägen, säger han.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem