Ica storsatsar på svenskt och växtbaserat

Mer växtbaserat för klimatets skull är ett mantra i hela livsmedelsbranschen, men få av de vegoprodukter som finns på marknaden baseras på svensk råvara. Det ska dagligvarujätten Ica ändra på och utvecklar nu växtbaserade alternativ med svenska råvaror i fokus.

Icas nya ambition om ett halverat klimatfotavtryck från kunders inköp av livsmedel till år 2030 kräver att konsumenter väljer vegetabilier i högre uträckning än i dag. För att underlätta kundernas val och samtidigt stötta svensk livsmedelsproduktion storsatsar Ica på att ta fram förädlad, växtbaserad mat av svenska råvaror genom initiativet Växa.

– I dag är många av de färska vegetariska måltidslösningarna importerade. För att minska klimatavtrycket och möta kundernas efterfrågan på svenska vegoprodukter tar vi det här steget, säger Icas framtidsanalytiker Ann-Katrin Tottie.

Ica ska tillsammans med forskare och livsmedelsbranschen identifiera nya råvaror och innovationer inom svensk växtbaserad mat och stödja produktutveckling i större skala.

– Svenskt jordbruk är ett av de mest hållbara i världen, men om vi stöttar en mer varierad växtodling kommer det också gynna jordbrukets biologiska mångfald, säger Ann-Katrin Tottie.
Svenska proteingrödor som skulle kunna vara intressanta för Ica är gröna ärtor, gråärta och lupin.

– Grödorna ska vara bra för jorden, bra för människan – och framförallt skapa goda produkter. Ica kan dela med sig av kunddata och kunskap om vad som säljbart och vad kunderna vill ha innan produktutvecklingen går för långt, säger hon.

På så sätt kan också riskerna fördelas över hela livsmedelskedjan.
– Det handlar om att jobba långsiktigt och tillsammans med andra aktörer för att främja den här utvecklingen, säger Ann-Katrin Tottie.

Intresset för svenskt och lokalt har ökat snabbt i och med coronapandemin, där Ica knutit till sig 300 ”nya” producenter och leverantörer.

– Coronapandemin har visat på en sårbarhet i livsmedelskedjan som gör många konsumenter bekymrade och intresserade. Nu återstår det att också skapa en betalningsvilja för mervärdet som svenska råvaror står för.

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Värdekedjan och Växtbaserat

foodora och Scan lanserar nya köttiga matkassar

Nu lanserar foodora i samarbete med Scan två nya matkassar – en Burgarkasse som utvecklats med Jureskogs och en Köttkasse i samarbete med AG Kötthandel.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem