Idag invigdes Sveriges första proteinfabrik

Idag, den 19 januari, inveg landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg Sveriges första proteinfabrik. Proteinerna utvinns ur svenska ärtor och andra baljväxter och kan ersätta importerad soja och animaliskt protein i olika livsmedel. Anläggningen har byggts av GroPro på Findus gamla område i Bjuv. Huvudägare är Backahill som också äger Foodhills.
Proteinerna utvinns ur gröna ärtor från Foodhills odlingar i Skåne och södra Halland, men också från andra svenskodlade baljväxter.
Resultatet blir ett helsvenskt proteinkoncentrat som kan ersätta kött och importerad soja i livsmedel.
–Vi kommer att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett mycket miljövänligt alternativ till importerad soja och animaliska proteiner, säger företagets vd Bengt Persson.

Proteinerna utvinns med en unik processteknik helt utan kemikalier som bara drar en femtedel av energin i konventionella anläggningar. Det gör anläggningen till den sannolikt mest miljövänliga proteinfabriken i sitt slag.
–Vi krossar inte ärtorna utan separerar skal, stärkelse och proteiner genom att utsätta ärtorna för olika tryckpulser och vibrationer, så att ärtans olika komponenter faller isär längs inbyggda, naturliga strukturer. De kemiska huvudkomponenterna, protein och stärkelse kan därefter åtskiljas med en vindsikt.
Resultatet blir ett proteinmjöl med omkring 50 procents proteinhalt, mer än dubbelt så mycket som ärtans naturliga proteinhalt på omkring 21 procent.
Årsproduktionen av proteinkoncentrat beräknas bli 4 miljoner kilo inom 4 år. Kunderna står redan på kö. Den totala investeringen är omkring 50 miljoner kronor.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling och Hållbarhet och Växtbaserat

Skåne tar täten för att utveckla svenskt växtprotein

Skåne ska bli Sveriges ledande region för växtprotein. Det är målsättningen för handlingsplanen Skånebönan.
– Vi är övertygade om att konsumenterna vill handla svenskt även när det rör sig om växtproteiner, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin, som tillsammans med en rad aktörer ligger bakom initiativet.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem