Isländsk utmanare ska göra Sverige grönare

Isländska Vaxas vill bli störst i Sverige på grönsaksodling i kontrollerad miljö. Ambitionen är att erbjuda fler svenskar smakfulla produkter som minskar matsvinnet.

Island är förvisso inte den mest idealiska platsen att odla grönsaker på. Men med modern teknik har Vaxa visat hur man med begränsad tillgång till solljus och bördig jord kan odla goda grönsaker på ett hållbart sätt året runt.
Efter en framgångsrik utveckling på den isländska marknaden tar nu det svenska dotterbolaget Växa odling i Sverige AB, in denna kontrollerade odlingsteknik på svensk mark för att, som det står i ett pressmeddelande, ”trygga leveranser av smakfyllda färska örter, sallader och gröna skott till matbutiker och restauranger runt om i Sverige”.
– Vi vill utveckla den svenska marknaden och målet är att göra landet mer självförsörjande på fler smakrika grönsaker, säger Oscar Uhrström, vd för Växa odling i Sverige.
Växas produkter utan odlas på ett ställe och levereras sedan direkt till detaljhandeln eller grossisterna, utan mellanhänder. Det gör att produkterna både smakar mer och håller längre, vilket i sin tur minskar matsvinnet.
– För oss är smaken väldigt viktig, och att vi samtidigt bidrar till en lite grönare framtid.

Vaxa är ett ledande jordbruksföretag med kontrollerad miljö på Island.
Företaget grundades i Reykjavik 2017 av Andri Björn Gunnarsson och Andri Gudmundsson, som byggde sin första inomhusodling 2018.

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion

Arla prisas för modellen som gör hållbar omställning lönsam

Arlas hållbarhetsersättning som ger incitament för klimat- och hållbarhetsomställning för mjölkbönder vinner Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2024.
– Vi är superstolta, säger vd Cecilia Kocken.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.