Lantmännen: Sämsta skörden på 30 år

Nu när ungefär 90 procent av den svenska spannmålsskörden är bärgad visar resultatet att årets skörd är betydligt lägre än normalt.
– Skörden 2023 är en av de sämsta skördarna vi sett de senaste 30 åren, säger Per Germundsson på Lantmännens spannmålsenhet.

Det extremt torra vädret under försommaren, följt av omfattande nederbörd under sensommaren, har lett till stora kvalitetsproblem för svenskt spannmål. Tillgången på svenskt kvarnvete, maltkorn och grynhavre är mycket begränsad, enligt ett pressmeddelande från Lantmännen.
Den preliminära summeringen, efter att omkring 90 procent av skörden är bärgad, visar att årets skörd ser ut att landa på mellan 4,4–4,5 miljoner ton. Det är drygt en miljon ton mindre är under ett normalår.
– Skörden 2023 är en av de sämsta skördarna vi sett de senaste 30 åren. Vi har haft skördar med låga avkastningar och skördar med kvalitetsproblem, men nu har båda inträffat samtidigt och det påverkar tillgången mycket negativt, säger Per Germundsson, försäljnings- och försörjningschef på Lantmännens spannmålsenhet.

Det innebär en tuff ekonomisk situation för många lantbrukare, inte minst som att de även haft kostnadsökningar i form av ökade priser på diverse insatsvaror.
Sammantaget kan skördeutfallet leda till ett behov av att importera kvarnvete.
– Tillgången på svenskt kvarnvete från årets skörd kan till och med konstateras vara lägre än efter den omfattande torkan 2018. Huruvida Sverige, som normalt sett är nettoexportör av spannmål, kommer behöva importera kvarnvete är för tidigt att säga. Oavsett så kommer skördeutfallet leda till att kvarnarna får en dyrare råvara att arbeta med än vid ett mer normalt utfall, säger Per Germundsson.

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.