Matsmarta innovationer – här är vinnarna av Circular Gastronomy Challenge 2023

Vad har ett hållbart alternativ till jätteräkan, ett digitalt system för återanvändbara förpackningar, ett förädlingsprojekt för killingar och en studie i optimerad buljong egentligen gemensamt? Jo, det är alla vinnande idéer som på olika sätt kan göra matsystemet mer cirkulärt.

Circular Gastronomy Challenge är ett innovationspris som uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt i restaurangbranschen. Vem som helst i Sverige kan söka och årets rekordmånga nomineringar – över 40 idéer – täcker in allt från råvaruleveranser till matsvinn.
– De många idéer vi fått in visar på branschens engagemang i de här frågorna. De är ett tecken på att såväl krögare och anställda som deras leverantörer har smarta lösningar på vår tids utmaningar, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande.

Nu har årets vinnare utsetts och en av dem är Matilda Olstorpe i Söderköping, som driver The Good Shrimp – och som för övrigt varit med i Livsmedel i fokus mentorprogram under det senaste året, som adept.
Här är juryns motivering: ”För att ta sig an en av världens mest älskade och använda råvaror – en som ofta är en riktig miljöbov – och genom att odla den i en kontrollerad miljö, med landbaserade, marina system fria från antibiotika och kemikalier, kunna ge restauranger, privatpersoner och mataffärer tillgång till ett hållbart framställt alternativ av högsta smakmässiga kvalitet.”

Övriga vinnare är:
* Anna Sundberg i Huddinge, som räddar och förlänger livet på hundratals killingar varje år (som annars skulle ha avlivats) och som tar vara på och förädlar hela råvaran från nos till svans och samtidigt skapa fördelar för den biologiska mångfalden i skog och mark.
* Clara Lidberg i Göteborg, som med Panter skapat ett digitalt retursystem för återanvändbara takeaway-förpackningar med stor potential att minska vårt klimatavtryck och nedskräpningen i naturen.
* Petter Nilsson, från Petri Restaurant i Stockholm, som gjort en ingående förstudie i hur spillbitar, ben, skrov och skal i ett restaurangkök kan tas tillvara och därmed skapa en optimal och allsidig buljongprodukt utifrån kriterierna smak, doft, konsistens, energiåtgång, näringsvärde och avkastning.

Innovationspriset drivs av Circular Gastronomy i samarbete med Vasakronan, Martin & Servera, Electrolux Professional, Stockholm Gas, Göteborg & Co och Västsverige samt representanter från näringsliv, akademi och organisationer som Axfoundation, Generation Waste, Good Food Capital, IVL Svenska Miljöinstitutet, Krinova Incubator & Science Park, KTH Food, Restaurangakademien och RISE.

Juryn som utser vinnarna består av en lång rad hållbarhetsexperter och kockar med fokus på cirkulär ekonomi, såsom Ulrika Brydling på Eldrimner, Anna Henning Moberg på Axfoundation, Rebecka Milestad på forskningscentret KTH Food och Elvira Molin på IVL Svenska Miljöinstitutet

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Människor

Beredskapsexperten: “Jag älskar problem som folk vill ha lösningar på”

Ulrika Dahlin är beredskapsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, med uppdrag att koordinera och företräda dagligvaruhandelns intressen i arbetet med beredskap och Sveriges livsmedelsförsörjning.
– Förmågan att snabbt ställa om ligger i handelns affärsmodell, säger hon.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.