Naturskyddsföreningen varnar för ökad användning av palmolja: ”Allvarliga problem”

Kriget i Ukraina väntas leda till mer palmolja i olika livsmedelsprodukter, något som Naturskyddsföreningen ser allvarligt på. Och det gäller även den olja som är certifierad.

Palmolja är världens mest konsumerade matolja och finns i allt från choklad och kex till kosmetika och biobränsle. Men eftersom framställningen av palmolja ofta kopplas med miljöproblem och dåliga arbetsförhållanden har många livsmedelsföretag valt att byta ut palmolja mot solrosolja.

Detta är nu på väg att förändras i och med kriget i Ukraina, eftersom Ryssland och Ukraina står för den övervägande delen av världsproduktionen av solrosolja. I och med minskade leveranser har flera företag redan flaggat för att de kan behöva gå tillbaka till palmolja.

Chipstillverkaren OLW är en av dem.

– Bristen på solrosolja är ett problem för livsmedelsbranschen och det gör att vi tillfälligt behöver ersätta den med RSPO-certifierad segregerad palmolja där vi inte hittar andra alternativ, säger Cecilia Gannedahl, kommunikationsdirektör på Orkla i en intervju med TT.

Detta är något som oroar Naturskyddsföreningen.

– Utan att förringa den svåra situationen i Ukraina ser vi allvarligt på det faktum att vi börjar öka konsumtionen av palmolja igen, säger Maria Rydlund, sakkunnig tropisk skog på Naturskyddsföreningen, till TT.

Den ökande efterfrågan på palmolja innebär enligt henne även en ökad risk för bland annat avskogning, då andelen certifierad olja inte ökar i samma takt.

Många företag hänvisar till att de bara tillåter RSPO-certifierad palmolja – en frivillig märkning som ska visa att produktionen har skett på ett bättre sätt. Men det är ingen garanti för ansvarsfull produktion, enligt Naturskyddsföreningen.

– Det är absolut bättre än ocertifierad olja men det finns ändå allvarliga problem med produktionen och brist på full spårbarhet, säger Maria Rydlund till TT.

Därför har ett förslag på avskogningslagstiftning, där palmolja ingår, tagits fram av EU-kommissionen. Genom den ska företag tvingas ta större ansvar, göra löpande riskbedömningar och kunna hållas ansvariga.

Palmolja är den i särklass mest producerade, konsumerade och handlade matoljan i världen, och står för omkring 40 procent av utbudet av de fyra populäraste matoljorna: palmolja, sojaolja, rapsolja och solrosolja.

 

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion och Värdekedjan

Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott

Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.