Nu byggs storskalig produktionsanläggning för svampprotein i Falkenberg

En ny, helt unik anläggning för storskalig produktion av svampprotein ska uppföras i Falkenberg. Bakom den nya fabriken står Mycorena Fastighets AB, som ägs gemensamt av Mycorena AB samt Falkenbergsgruppen Fastighets AB. Målet är att förse livsmedelsindustrin med flera tusen ton svampprotein varje år samt bana väg för global expansion av Mycorenas affärsmodell.

Göteborgsbaserade Mycorena utvecklar svampproteinet Promyc, som fungerar som ersättare för växtbaserade produkter och animaliskt protein i andra produkter. Nu tillkännager de planerna om en etablering av en ny, unik, anläggning för storskalig produktion i Falkenberg. Fabriken uppförs av det samägda bolaget Mycorena Fastighets AB och beräknas stå färdig under 2022. Bakom det nya fastighetsbolaget står Mycorena AB och Falkenbergsgruppen Fastighets AB.

För närvarande bedriver Mycorena produktion och försäljning i pilotskala i Göteborg. Att de nu har valt att  att etablera sin första storskaliga anläggning i Falkenberg beror på faktorer som att Halland har en stark mat- och dryckesindustri samt regionens satsningar på innovation.

– Som ett ungt bolag är det helt avgörande att vi lyckas bygga relationer med kunniga partners och med visionärer som vågar tro på oss. Vår etablering här ligger helt i linje med detta, inte minst på grund av den otroliga framåtanda som Falkenbergs kommun visar prov på. Att det även finns en stark vilja att investera i livsmedelsteknik ser vi som oerhört positivt, säger Ramkumar Nair, grundare och VD, Mycorena AB.

Promyc framställs genom en jäsningsprocess som inte är helt olik ölbryggning. I arbetet med att utveckling av den har bolaget haft hjälp av Falkenbergsbaserade investerarnätverket FBG Invest. De har deltagit i Mycorenas resa i över ett år och flera av nätverkets aktörer har även deltagit i satsningar i såväl Falkenbergsgruppen Fastighets AB som Mycorena Fastighets AB

Anläggningen i Falkenberg att fungera som modellfabrik för Mycorenas fortsatta tillväxt samt som globalt forsknings- och innovationscenter för bolaget. Den ska ligga till grund för utbyggnad av produktionskonceptet både i och utanför Sverige. Målet är att innan producera flera tiotusentals ton Promyc innan 2030.

 

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Växtbaserat

Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet

Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.