Nu ska Axfoundations baljväxtfärs nå fler svenska kök

Idén till Axfoundations svenska baljväxtfärs föddes 2017. Resultatet blev en prisbelönt färs gjord på sötlupin, åkerböna samt gråärt. Nu lämnas den över till Färsodlarna för att skalas upp och kunna nå en bredare marknad.

2017 ställde Axfoundations sig frågan om det går att hitta ett alternativ till Sveriges mest sålda köttråvara köttfärs. Det skulle vara hållbart producerat, ha låg klimatpåverkan samt ett högt näringsinnehåll. Resultatet blev Svensk Baljväxtfärs gjord på sötlupin, åkerböna samt gråärt.

Som icke-vinstdrivande aktör lämnar nu Axfoundation över färsen till det nystartade bolaget Färsodlarna för vidare produktutveckling samt kommersialisering.

– Axfoundations ambition med att utveckla en helt svensk baljväxtfärs var att bidra till en ökad efterfrågan på svenska baljväxter, och samtidigt bidra till minskad konsumtion av icke hållbart producerat kött. Vi har bevisat att det går – nu är det dags att lämna över stafettpinnen till en kommersiell aktör som kan ta färsen vidare in i ännu fler svenska kök, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation.

Idén till Svensk Baljväxtfärs föddes på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum utanför Upplands Väsby i Stockholm. Tillsammans med handel, kockar och lantbrukare utvecklade de innovationen från böna till färdig produkt. Resultatet blev en baljväxtfärs gjord helt på svenska råvaror och därmed utan soja. 2020 tilldelades Axfoundation priset Årets hållbarhetsinitiativ för sina satsningar inom Framtidens mat.

Framöver säljs baljväxtfärsen av Färsodlarna under varumärket Svenskodlad Färs till konsument, och som Svensk Baljväxtfärs till restauranger och offentliga kök via Grönsakshallen Sorunda och Martin & Servera.

– Vi är mycket stolta över att ta över ägarskapet för denna unika innovation. Vårt mål på Färsodlarna är att ge människor tillgång till fantastisk, god, växtbaserad mat som är lätt att tillaga. Då gör vi det enkelt och gott att minska sitt klimatavtryck. Vår första produkt är Svenskodlad Färs som lanseras i dagligvaruhandeln i mitten av mars, berättar Oddgeir Hole, VD, Färsodlarna.

Enligt Jordbruksverket konsumerar vi i genomsnitt 700 gram rött kött per person i veckan. Samtidigt rekommenderar EAT Lancet-rapporten att varje individ äter maximalt 200 gram rött kött för att få i sig en hälsosam kost inom planetens gränser.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Växtbaserat

Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet

Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.