Ny guide gör det enklare för kunden att hitta ekologiska och svenska livsmedel

Ekologiskt eller svenskt – vad ska man välja? En ny guide sammanställd av Ekologiska Lantbrukarna ska göra det lättare för konsumenten att hitta produkter som uppfyller båda kriterierna.

Ekologiska Lantbrukarna har inventerat ekologiska livsmedel av välkända varumärken på den svenska marknaden och skapat guiden ”Var kommer smöret från?”. Syftet är att det ska bli enklare för konsumenterna att välja produkter som både är ekologiska och svenskproducerade.

– Det finns massor av skickliga, svenska ekobönder som producerar bra råvaror. Trots det hör man ibland myten att det finns ett val mellan det svenska och det ekologiska. Med denna guide vill vi visa att du inte behöver välja, din julmat kan vara både ekologisk och svensk säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna.

Guiden är inte en komplett sammanställning av hela utbudet, men med den hoppas Ekologiska Lantbrukarna kunna spräcka myten att man måste välja mellan ekologiskt och svenskt.

– Vi har framför allt tittat på produkter som är baserade på spannmål, mjölk och kött, det vill säga sådant som det i dag produceras ett överskott av. De andra produktgrupperna baseras på baljväxter och rotfrukter som inte produceras i tillräcklig mängd för att kunna svara upp mot behovet som finns. Där finns det potential för svenska bönder att producera mycket mer, så länge det finns ett intresse från handeln, säger Ida Lind, projektledare på Ekologiska Lantbrukarna.

Produktgrupper valdes utifrån kriterierna att livsmedlets huvudråvara skulle vara möjlig att producera i Sverige och att det skulle vara ett välkänt varumärke. I 18 av de 21 kategorierna fanns det produkter som både var ekologiska och svenska, men det framgick inte alltid på förpackningarna. Det visar att det kan vara svårt för konsumenter att göra medvetna val.

– Från Sverige-märket gör det enkelt att välja varor med svenskt ursprung när du handlar i butiken, så titta efter märket när du vill välja svenska ekologiska och KRAV-märkta produkter. Ursprungsmärkningen är välkänd med högt förtroende hos konsumenterna och betyder att varan är odlad eller född och uppfödd i Sverige, och dessutom förädlad, förpackad och kontrollerad här, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB.

– Vi hoppas att kunna utveckla guiden och fylla på med fler råvaror framöver, om vi får de resurser som krävs, säger Ida Lind till Livsmedel i fokus.

Guiden kan laddas ned från Ekologiska Lantbrukarnas hemsida eller via Facebooksida och Instagram.

 

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Människor

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.