Svensk Fågel lanserar nytt djuromsorgsprogram för avelsdjur

Svensk Fågel har infört ett nytt djuromsorgsprogram för de avelshöns som föds upp i Sverige, vilket gör att hela värdekedjan nu kontrolleras av ett oberoende och ackrediterat kontrollorgan.
– Motsvarande kontroll saknas helt vid import av kyckling, säger vd Maria Donis.

Efter Uppdrag gransknings avslöjanden i höstas om hur avelsdjur inom kycklingsindustrion behandlas har branschorganisationen Svensk Fågel nu infört ett nytt djuromsorgsprogram för avelshönsen som föds upp i Sverige. Det gör att hela värdekedjan från avel, kläckeri till uppfödning, transport och slakt nu kontrolleras av ett oberoende ackrediterat kontrollorgan.
– Motsvarande kontroll saknas helt vid import av kyckling, där vi inte vet något om användningen av antibiotika, djuromsorg och livsmedelssäkerhet. Trots detta visar siffror från Jordbruksverket för sista kvartalet 2023 att importen av kycklingkött till Sverige ökar. Vi tar vårt ansvar och det hoppas jag att handel, konsumenter och offentlig sektor också gör, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel, i en kommentar.
Det nya programmet, som är finansierat av Jordbruksverket, har utvecklats sedan 2020 och började införas under slutet av förra året. Det kommer att ingå i de befintliga kontrollprogrammen för kyckling och kalkon.
Ett externt ackrediterat organ kontrollerar djurens välfärd i alla led. Om det skulle förekomma brister får Svensk Fågel snabbt information om detta och det aktuella företaget kan genomföra åtgärder och förbättringar.
– Uppfödningen av avelsdjuren skiljer sig en hel del från uppfödningen av kycklingarna, därför har ett skräddarsytt program med hjälp av fjäderfäexperter för denna del av värdekedjan utvecklats. Men det utgår som alltid från våra starka grundvärderingar att en god djuromsorg är basen i svensk kycklinguppfödning, säger Maria Donis.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.