Klimatsmart odlad regnbågslaxlax med nytt svenskt cirkulärt foder

En ny svensk innovation – ett cirkulärt foder av insekter som i sin tur fötts upp på matsvinn ¬ – kan vara en del av lösningen i framtidens livsmedelsförsörjning.

Det pratas ofta om att sjömat är en nyckel till framtidens globala livsmedelsförsörjning. Men i dag kan vi inte hämta all den fisk och annan sjömat från haven som behövs för att mätta jordens befolkning. Över 90 procent av världshavens kommersiella fiskbestånd är maximalt nyttjade eller överutnyttjade.

Odling är ett sätt att möta den ökande efterfrågan på fisk och skaldjur samtidigt som haven få vila. Men där har det konventionella fodret varit ett dilemma då det ofta består av importerad vildfångad fisk. Dessutom ingår vanligtvis soja vars odlingar många gånger driver på regnskogsavverkningen.

Nu har Axfoundation och Sveriges Lantbruksuniversitet SLU tagit fram ett cirkulärt foder som kan vara en del av lösningen. De lanserar en odlad regnbågslax uppfödd på ett nytt svenskt foder som består av insekter, som i sin tur har ätit svinn från matindustrin. I projektet har även Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax deltagit.

– Avfall från livsmedelssystemet blir mat till insekter, som i sin tur blir mat till fisk som sedan blir mat till människor, vilket innebär att det är ett cirkulärt system, säger Madeleine Linis Mörner, programansvarig för mat på Axfoundation.

Madeleine Linis Mörner, programansvarig för mat på Axfoundation

– Insekterna omvandlar matsvinnet till ett protein där aminosyrasammansättningen är bättre än vid vegetabiliska proteinkällor, förklarar Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.

I fiskfodret ingår förutom insekter även andra råvaror som vi människor vanligtvis inte äter, som exempelvis sjöpung, ett proteinrikt vattendjur som under sin tillväxt ätit växtplankton. På så sätt hämtar sjöpungen hem näring från havet och bidrar till en minskad övergödning.

– En av de stora utmaningarna inom fiskodling är att utveckla mer hållbara foderlösningar. Inom det här projektet har vi visat att det genom att ta vara på matsvinn går att utveckla fiskfoder på insekter, och på det viset undvika importerad soja. Genom att kunna nyttja ännu fler avfallsströmmar, som till exempel hushållsavfall, skulle man kunna skala upp den här typen av verksamhet och få en mer hållbar sjömatsproduktion, vilket är viktigt för oss att bidra till, säger Åsa Domeij.

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef

Det har visat sig att fisken som äter vårt cirkulära foder växer sig lika bra eller bättre och smakar lika bra eller är till och med godare, säger Madeleine Linis Mörner.

Att den smakar bättre än ”vanlig” odlad lax bekräftar kocken Jessie Sommarström, kreativ chef på Urban Deli.

Jessie Sommarström, kreativ chef på Urban Deli

Avfallet från insekterna kan användas vid odling.

– När insekterna äter avfallet producerar de dessutom en biprodukt som kallas frass, vilket är ett finare ord för insektsbajs. Vi har utvärderat det i Axfoundations experimentträdgård och det har visat sig att frass är ett utmärkt biologiskt gödningsmedel. Frass är nu även godkänt av EU att använda på det sättet, vilket är väldigt spännande, säger Madeleine Linis Mörner.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.