Orkla satsar stort på klimatmärkning av produkter till storkök

Orkla klimatdeklarerar hela sitt produktsortiment för restauranger och storhushåll. Syftet är att göra det enklare för dem att kunna servera klimatsmarta rätter.

Det finns en ökande strävan hos restauranger och storhushåll att minska klimatavtrycket, både bland aktörer inom den privata och offentliga sektorn. Beräkning av en produkts effekter på klimatet innefattar hela kedjan från odling, djurhållning, framställning av råvaror, transport och förädling till färdig produkt.

För att öka transparensen märker Orkla nu över 500 artiklar i Orkla FoodSolutions sortimentsdatabas med produkternas klimatavtryck, och hoppas med detta kunna underlätta för restauranger inom både privat och offentlig sektor.

–Vi vill inte komma med några pekpinnar, utan bara dela med oss av den kompetens och data vi har eftersom kunskap är ett viktigt verktyg om man vill göra skillnad för klimatet. Jag hoppas att klimatavtrycket snart ska anses vara lika viktig och självklar information som näringsinnehållet, säger Ellinor Persson, marknadschef på Orkla FoodSolutions.

Klimatavtrycket räknas som utsläpp av växthusgaser och uttrycks i koldioxidekvivalenter per kilo, för att underlätta för jämförelser. Beräkningarna baseras dels på det statliga forskningsinstitutet RISE klimatdatabas för livsmedel och data från producenter, dels på Orklas anläggningsspecifika processdata och branschdata för transporter. För att göra produkterna jämförbara med andra i branschen är emballagen ej medräknade.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Restaurang och Värdekedjan

Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott

Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.