Orklas klimatvecka slår nytt rekord

Nu pågår den femte upplagan av Fast Fusion Climate Week, en särskild vecka för klimatmedveten skolmat som drivs av Orkla Food Solutions. I år är skolor i 35 kommuner och cirka 180 000 elever engagerade i veckan, det största deltagandet någonsin.

I dag står livsmedelsproduktionen i världen för cirka en fjärdedel av alla klimatutsläpp.
– Skolmaten står för den största delen av den offentliga måltiden i Sverige och förändringar i skolmaten kan ha en stor positiv påverkan på miljön. Genom att samarbeta med skolor och kockar runt om i landet, vill vi vara med och driva förändringen, säger projektledaren Ann Rebenstam.
Temat för årets klimatvecka är “Favoriter” och bygger på att smakfulla och älskade rätter som barnen verkligen gillar och känner igen utforskas och sätts på prov för att möta klimatbudgeten.
– Smakupplevelsen och hälsan är lika viktiga som klimat- och hållbarhetshänsynen när det gäller skolmat. För den mest klimatsmarta maten är den som når barnens magar och inte soptunnan, så vi har verkligen jobbat för att hitta de där favoritrecepten för årets klimatvecka.
För att uppnå detta mål har kockar från några av de medverkande skolorna samarbetat med Orkla Food Solutions kockar för att skapa klimatberäknade rätter för hela veckan.
– Det går att vara klimatsmart med så enkla knep. Vi använder till exempel ofta växtbaserad färs i stället för köttfärs, och kycklingkorv i stället för nöt- och fläskkorv. När volymerna är så stora så kan man göra stor skillnad med små förändringar, säger Catrine Larsson, kock på Mariebergsskolan i Örebro kommun och en av dem som varit med och utvecklat recepten till klimatveckan.
Målet för veckan för deltagande kommuner är att hålla sig inom en klimatbudget av 2,5 kilo koldioxidekvivalenter för en hel veckas skolluncher räknat på fem dagar (alltså 0,5 kilo per måltid), vilket enligt forskningen är det som krävs för att vi ska hålla oss inom planetens gränser och nå 1,5-gradersmålet.


BILDTEXT: Här är kockarna som varit med och skapat årets klimatberäknade rätter: Thomas Videhjärta, Umeå kommun; Catrine Larsson, Örebro kommun; Emilie Wall, Umeå kommun; Philip Björnram, Örebro kommun; Ida Lindgren och Florina Baran, Lerums kommun; samt Camilla Sump Johansson, Orkla Foods Sverige.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Måltider

Svenskt godis gör succé – nu ökar investeringarna

Efterfrågan på svenskt godis utomlands ökar. Nu investerar Orkla Confectionery & Snacks 20 miljoner kronor för att öka kapaciteten i Bubs godisfabrik i Jönköping.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.