Pitch och match för minskat matsvinn: “Vi har inte råd att slänga mat!”

Hur skapar vi resurseffektiva livsmedelskedjor genom minskat matsvinn? Det var utgångspunkten för den spännande ”pitch & match” som inledde Livsmedelsdagarna i Tylösand.
– Det lönar sig att satsa på minskat matsvinn men vi måste göra det tillsammans, säger Maria Alm, koordinator för SAMS.

De kraftigt ökade matpriserna har gjort det mer aktuellt för branschens aktörer att minska matsvinnet i alla delar av livsmedelskedjan; matsvinn kostar pengar.

Men det handlar lika mycket om miljömässig som ekonomisk hållbarhet. Ur ett globalt perspektiv står för maten för 30 procent av klimatpåverkan samtidigt som 30 procent av matens som produceras aldrig hamnar i en människas mage.

– Omräknat innebär det att matsvinnet står för tio procent av den totala klimatpåverkan – och det har vi inte råd med, säger Maria Alm, koordinator för Samarbete för minskat matsvinn, SAMS – en frivillig överenskommelse mellan aktörerna i livsmedelskedjan och en del av livsmedelsstrategin.

 

Vägen framåt handlar om att jobba mer tillsammans, inte minst för att säkra att svinnet inte bara flyttas till en annan del av kedjan.

Under en ”pitch & match” i rasande högt tempo och i samarbete med Livsmedelsföretagen presenterade tio företag och experter gemensamma problem och smarta lösningar kring matsvinn med målet att knyta nya kontakter och hitta spännande samarbeten. Lite som en matsvinnets kontaktannons, alltså.

Här är några av dem:

  • Tusen ton av möjligheter. Vad gör man med melonskal, paprikakärnhus och annat som blir över vid förädling av frukt och grönt? Karin Bywall, hållbarhetsutvecklare på Salico, är på jakt efter samarbetspartners som vill göra annat än biogas på matsvinnet.
  • Hur kall ska kylkedjan vara? Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige, vill ha branschens hjälp att reda ut vilken temperatur som är optimal i kylkedjan för att minimera matsvinnet. I Sverige är det 8 grader som är gängse men i de flesta andra länder är det 4 gradig som gäller – hur påverkar några grader upp eller ned egentligen?
  • Made fresh, stay fresh. Företaget Micvac har tagit fram en teknologi som förlänger hållbarheten på färdiglagad mat med hjälp av pastörisering direkt i vacuumförpackningen. När maten håller i 60 dagar minskar även matsvinnet.
  • Resurssmart matsvinncertifiering. Christina Behm Velenik på Sigill berättade om ett nytt verktyg för restauranger. Det handlar om att minska matsvinnet genom annan menyplanering och att påverka matgästernas beteende ­– och ja, det funkar!
  • Vad gör vi i dag som vi kommer att tycka är fel i morgon? Det undrade Rickard Albin, innovationschef på Culinar, och exemplifierade med det vansinniga i att plöja ned nyttiga och kulinariska läckerheter som blad och stjälkar från broccoli i stället för att sälja och äta dem. Producentled och handel behöver hitta nya och svinnsmarta lösningar – tillsammans.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Människor och Mötesplatser och Värdekedjan

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.