Så ska Sverige klara livsmedelsförsörjningen i krig

Nu har Livsmedelsverkets och Jordbruksverkets presenterat slutrapporten i regeringsuppdraget om åtgärder vid en bristsituation i livsmedelskedjan. En av slutsatserna är att det krävs ett närmare samarbete med företag och branschorganisationer.

Livsmedelsverket och Jordbruksverket har tillsammans med företag och branschorganisationer identifierat vilka störningar som har störst konsekvenser för livsmedelsförsörjningen i kris och i händelse av krig – och även föreslagit åtgärder för att förebygga och hantera störningar.
– Vi har saker att göra var och en för sig, men för att kunna försörja befolkningen med mat även i krig, krävs ett nära samarbete och förtroende mellan oss, säger Johan Loberg, beredskapshandläggare på Jordbruksverket, i en kommentar.
De båda myndigheterna menar att det behövs tydligare mål i den svenska beredskapsplaneringen för hur samhällsekonomin ska hållas igång vid kris och krig. Det behövs ta fram mål som gör det tydligare för näringsliv och kommuner vilka situationer de ska planera för och vad de förväntas kunna leverera.
Företagen ställer sig positiva till arbetet samtidigt som de vill ha fortsatt stöd för ta arbetet vidare och samverka med fler aktörer, till exempel genom gemensamma övningar av konkreta scenarier.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.