Svenska krögare kräver besked av regeringen: ”Vi står inför en total restaurangdöd”

Ska krogarna ha öppet eller stängt? Det är frågan som hundratals krögare vill att regeringen svarar på.
– Vi vill kunna pausa verksamheten tills den här coronakrisen har blåst över, säger Tareq Taylor, talesman för ett nybildat nätverk av krögare från hela Sverige.

För fyra veckor sedan startade Malmös krögare ett uppror som nu representerar hundratals krögare i både övriga Skåne, Göteborg, Stockholm, Gotland och Öland. I går tisdag kallade nätverket med tv-profilen Tareq Taylor i spetsen till en presskonferens i Malmö, vilken även livesändes via Youtube. Syftet var att förklara att branschen blöder och att regeringens åtgärdspaket inte alls räcker för att restaurangerna ska kunna överleva. De stöd som hittills presenteras hjälper bara företag som har väldigt god likviditet, som kan få banklån beviljade och som har råd att vänta in pengar från till exempel permitteringsstöd.

– Detta är ingen vanlig kris. Detta är närmast att beteckna som en naturkatastrof. Denna pandemi håller hela världen gisslan och som enskild näringsidkare är det en övermäktig uppgift att med egna resurser eller lån axla det ekonomiska ansvaret, säger Tareq Taylor och menar att regering och myndigheter kommunicerar ett dubbelt budskap.

– Å ena sidan uppmanas branschen att hålla öppet och å andra sidan uppmanas medborgarna att stanna hemma. Det är en ekvation som inte går ihop.

Det nätverket efterlyser är möjligheten för näringsidkare inom branschen att kunna ”frysa” sin verksamhet under pandemin. Att göra en kontrollerad nedstängning av verksamheterna där regeringen följer andra nordiska länder och tills vidare tar hundra procent av lönekostnaderna under tiden.

– Så länge som covid-19 pandemin påverkar vårt samhälle med restriktioner vill vi kunna pausa företagen. För att, när regeringen signalerar att faran är över, kunna återuppta eller aktivera dessa företag igen, säger Tareq Taylor.

Han förklarar att Sverige står inför en total restaurangdöd om inget görs nu akut. Och poängterar att många andra branscher, såsom råvaruproducenter, dryckesleverantörer, uppfödare, odlare och transportörer som direkt och indirekt är kopplade till besöksnäringen, också kommer att drabbas hårt om inget görs.

– Det här handlar inte om att rädda restaurangbranschen, det handlar om att rädda Sverige.

Dela

Fler nyheter i Corona och Restaurang

Svenska stjärnkockar i skolmatsupprop: “Vi är oroliga”

De nedskärningar på skolmaten som många kostchefer just nu tvingas göra är ett hot mot såväl folkhälsan som mat- och måltidsbranschens framtid. Det menar stjärnkrögarna Fredrik Eriksson och Malin Söderström som nu uppmanar sina kockkollegor runt om i Sverige till ett kockupprop i Jamie Olivers anda.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.