Tre startups går vidare till final i Årets Impact Maker

Årets Impact Maker är ett nytt startuppris med syfte att inspirera och lyfta fram goda exempel inom matområdet. Nu har de tre finalisterna valts ut. Dessa kommer senare under hösten att pitcha sina affärsidéer i finalen i Tylösand.

Livsmedel i fokus har med stöd av Vinnova skapat ett nytt pris – Årets Impact Maker – där ett innovativt startup med fokus på hållbarhet ska premieras.

Intresset var stort. 24 företag nominerades till det nyinstiftade priset. Nomineringsgruppen har tittat närmare faktorer som unikitet, skalbarhet tillväxt- och lönsamhetspotential, innovativ höjd, hållbarhetsfokus samt eventuell mognad för samarbete med större, mer etablerade aktörer. I hård konkurrens föll valet på följande tre företag:

Melt & Marble vars jäststammar skapar imitationer av djurfetter vilket kan göra växtbaserat kött likt originalet och vara ett alternativ till palm- och kokosolja.

NitroCapt AB, som framställer ett hållbart alternativ till konstgödsel. SUNFIX är en patenterad och fossilfri process som fixerar kväve och enbart kräver luft, vatten och el.

Nära och Naturlig, som har utvecklat tekniken Bio-RAS för hållbara fiskodlingar. Många av dagens fiskodlingar dras med problem som läckage av näringsämnen, stort vattenbehov och dålig fiskhälsa. Bio-RAS löser dessa problem.

Under finalen kommer de tre finalisterna att få pitcha sina affärsidéer inför en jury som består av Marika King, PINC, Paulig Groups Incubator, Måns Ullerstam, Kale United och Maja Påhlman, Lantmännen.

– Priset är ett sätt att få de stora producenterna och leverantörerna att få upp ögonen för den energi och innovationskraft som finns i startup-företagen. Med tävlingen skapar vi en mötesplats för dem, säger Jesper Orhammar, handläggare på Vinnova och medlem i nomineringsgruppen.

Finalen kommer att äga rum den 21 oktober i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Dela