Vinnaren i Mack-SM – en riktig ”hembrännarmacka”

Gabriel Olsson från Stockholm kom högst upp på pallen i årets Mack-SM. Hans tävlingsbidrag ”Södermalms Hembrännare” är en macka på varor han redan hade hemma och bröd som delvis smaksatts med överblivna råvaror från fyllningen.

Skaparen av vinnarbidraget ”Södermalms Hembrännare” i Mack-SM 2020 är Gabriel Olsson från Kristianstad. Idag bor han i Stockholm och jobbar som frilansande bagare och konditor.

Komponenterna bakom Sveriges bästa macka anno 2020 består av Linsfalafel på Gotlandslinser, hummus gjord på rostad sparris och lök, mjölksyrad romanesco, honungsbakade morötter och konfiterad lök – allt ovanpå ett stenugnsbakat korn- och svedjerågsbröd smaksatt med rester från fyllningen.

”Södermalms Hembrännare”, vinnarbidrag i Mack-SM 2020

– Jag är jätteglad, det här känns verkligen som en revansch från förra året och ett kvitto på att jag utvecklats! Jag tog till mig från juryns feedback förra året och vågade utveckla mina smaker ännu mer. Det här är en macka jag skapade i pandemitider, jag öppnade skafferiet och utgick från vad jag redan hade hemma, så det är en riktig hembrännare, säger Gabriel Olsson, vinnare av Mack-SM 2020.

Juryns motivering lyder:

”Årets vinnare har skapat en macka med en imponerande balans som innehåller allt från syra till mustighet. Juryn imponeras extra av vinnarens tanke på hållbarhet när överblivna råvaror från fyllningen använts till att sätta smak på degen till brödet.”

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning just till mackan. I årets mackmästerskap höll sig trenden kring hållbarhet och klimat stark och tog ytterligare kliv framåt, där vi fick se alltifrån ”ogräspesto” gjord på bland annat kirskål, harsyra och maskrosblad till att finalisterna arbetade metodiskt för minskat svinn och med växtbaserade råvaror i säsong

Under tävlingsdagen fick varje finalist 45 minuter på sig att skapa 20 likadana mackor. Dessa bedömdes därefter av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

På prispallen i Mack-SM 2020:

  1. Södermalms Hembrännare, Gabriel Olsson, frilansande bagare och konditor i Stockholm
  2. Naturen på en Sur en, Eva Stoltz Olsson, Nya Conditoriet i Åhus
  3. Pimpinella, Veronica Vikström, Bageri Kardemumma i Stockholm

 

Fler nyheter i Människor och Måltider

Chips, ostbågar och jordnötter uppåt väggarna

En butik med bara en massa snacks. Det blir verklighet när OLW öppnar butik i Filipstad. Här kan kunderna få lära sig allt om ostkrokar och hitta OLW:s hela sortiment på ett och samma ställe.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem