Nu blir Chark-SM lite grönare

I år införs en helt ny tävlingsklass i Chark-SM – för vego-produkter.
– Tävlingen ska svara mot konsumenternas efterfrågan och driva både kvalitetssäkring och produktutveckling, säger Magnus Därth vd för Kött och Charkföretagen.

Den 21-22 oktober är det dags för Chark-SM i Göteborg. Det är den elfte upplagan för tävlingen som från och men i år arrangeras av Kött och Charkföretagen, KCF, och Tidskriften Kött & Chark.

– Vår ambition är att göra Chark-SM till mötesplatsen nummer ett för alla som jobbar med kött och chark i Sverige, säger Magnus Därth.

Därför satsar man både på att öka antalet tävlingsbidrag, från strax under 700 till 800 produkter i totalt 18 kategorier. Dessutom utökas arrangemanget till två dagar samtidigt som inträdet till mässan och konferensen blir helt kostnadsfritt.

– På så vis hoppas vi inte bara locka leverantörer och tillverkare utan även färskvaruansvariga från butiker och fabriksmedarbetare, säger Magnus Därth, som redan nu kan avslöja att temat för konferensen kretsar kring hälsa och hållbarhet, framtidens proteinmarknad och kommer även att ge en inblick i hur charkdisken ser ut år 2025.

Att tävla i Chark-SM handlar både om marknadsföring, kvalitetssäkring och utveckling. Inte minst eftersom alla produkter testas av en kvalificerad jury som leds av forskningsinstitutet RISE.

I år får juryn i uppdrag att utöver allt från julskinka, falukorv, bacon och rökt sidfläsk till pastej och sylta även provsmaka och bedöma en mängd växtbaserade produkter, både sådana som är helt veganska och som innehåller mjölkprodukter och/eller ägg.

– Vego är en ganska liten del av marknaden men en kategori som har en hög tillväxt. För många av våra medlemmar har det blivit helt naturligt att arbeta med den typen av produkter men vi ser att det finns behov av att kvalitetssäkra även de här produkterna.

Hur ser plan B ut om tävlingen inte kan genomföras på grund av corona?

– Vi följer så klart utvecklingen och myndigheternas rekommendationer noggrant och i värsta fall får vi skjuta upp evenemanget till våren eller nästa höst. Men vi räknar med att kunna arrangera och tror att tävlingen kommer att vara viktigare än någonsin; det blir lite som en nystart för hela branschen, säger Magnus Därth.

 

Anmälan för tävlingsbidrag till Chark-SM är öppen från och med 4 maj och fram till den 28 aug 2020. Anmälan görs på www.charksm.se

 

Dela