Professorn bakom Proviva prisas

Probigrundaren professor Bengt Jeppsson prisas för sitt arbete med att ta fram goda bakterier som bland annat lade grunden till succén med frukstdrycken Proviva.
– Vi är bara i början av utforskandet av möjligheterna med probiotika, säger han.

Nutraingredient Awards delar i år ut priset NutraChampion – ett pris som går till en förtjänstfull forskare inom nutraingredients – till professor Bengt Jeppsson i Lund.

Han är professor i tarmkirurgi och kom för fyrtio år sedan i kontakt med de svåra problem som uppstår då antibiotika slår ut alla bakterier i tarmarna i stället för bara de som är farliga för kroppen. Genom att arbeta tillsammans med forskare inom livsmedelsteknik lyckades han tillsammans med sina medarbetare ta fram goda bakterier som hjälper kroppen att återställa balansen och få ned inflammationerna i kroppen och då särskilt i tarmarna.

Bengt Jeppsson var en av grundarna bakom Probi som grundades för att sprida kunskaperna och öppna för konsumenters användning av probiotika. I dag är Probi ledande på området och förser ett 100-tal kosttillskottsproducenter i hela världen med probiotika. Den första produkten som nådde den svenska marknaden var fruktdrycken Proviva.

– Jag ser det här som ett erkännande som är riktat till alla dem som varit med och gjort det möjligt. Det är också en bekräftelse på ett tvärvetenskapligt arbete där medicinare, livsmedelskemister men också affärsmän alla bidragit till att övertyga om probiotikans möjligheter, säger en glad Bengt Jeppsson.

 

Probi AB är ett svenskt börsnoterat bioteknikföretag som grundades av forskare i Sverige 1991. Visionen är ”att bidra till ett hälsosammare liv genom att erbjuda effektiv och väldokumenterad probiotika med bevisade hälsofördelar baserat på vetenskaplig forskning”.

Fler nyheter i Forskning och Hälsa

Ica och RISE ska innovera tillsammans

Ica och RISE startar ett nytt samarbete för mer hälsosamma och hållbara livsmedel.
– Vi vill snabbare få fram mer svenska hållbara produkter och tjänster till marknaden, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem