Pågen siktar på 100 procent svenskt mjöl

Pågens ska öka andelen svenska råvaror i bakningen med siktet inställt på 100 procent svenskt mjöl inom två år.
– Vi bidrar till ökad hållbarhet genom att ställa krav på odlingen och aktivt ställa om till mer hållbara grödor, säger vd Anders Carlsson Jerndal.

Mjölet utgör den största delen av brödets klimatpåverkan och är därför i fokus i Pågens hållbarhetsredovisning för 2019, som presenteras i dag.

I år har Pågen bakat sina bröd på 87 procent svenska råvaror och 98 procent svenskt mjöl. Nu har man siktet inställt på att använda 90 procent svenska råvaror och 100 procent svenskt mjöl inom två år.

– Att fokusera på att utveckla det svenska jordbruket och baka på hållbara svenska råvaror är det viktigaste målet för oss, säger Anders Carlsson Jerndal, vd på Pågen.

För att bidra till detta bedriver Pågen testodlingar – en viktig aspekt är kunna minska den svenska importen av spannmål. Målet med testodlingarna är att hitta nya hållbara spannmålssorter som lämpar sig för ett svenskt klimat och som både kräver mindre växtskydd och ger proteinrikt mjöl med goda bakegenskaper – utan att behöva öka tillförseln av kväve och bidra till negativ övergödning.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet och Primärproduktion

Blekinge Skorpan är Årets Livsmedelsexportör: “Haft flyt i maskineriet”

Genom en ambitiös exportsatsning har Blekinge Skorpan nått en imponerande ökning av exporten på hela 115 procent sedan 2022. Nu belönas företaget med priset Årets Livsmedelsexportör 2024.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.