Växtbaserat trendar på grillen – men svårt att avgöra innehållet

Allt fler människor byter ut köttet på grillen mot växtbaserade substitut. Nu har konsumentorganisationen Äkta vara försökt ta reda på vad dessa alternativ egentligen innehåller.
– Vi tror att många känner sig vilsa, säger verksamhetsledare Björn Bernhardson.

– Vi tror att många är intresserade av innehållet i växtbaserade produkter, precis som vi är när det gäller all annan mat. I takt med att fler produkter kommer ut på marknaden blir dessutom möjligheterna att välja bland dessa större, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

Bland de 90 olika produkter som Äkta vara undersökt framträder en komplex bild med flera olika ingredienser som på olika vis försöker återskapa köttets egenskaper.

– Det är lite som att man plockar isär råvarorna i sina beståndsdelar och sedan bygger ihop dem igen, fast i en kombination och på ett sådant sätt att de ska få egenskaper som mer liknar köttets.

I granskningen använder sig Äkta vara av sitt eget begrepp “industriella påhitt” om ingredienser som vanligtvis inte skulle användas matlagning i hemmet så som aromer, koncentrerade proteiner och andra industriella tillsatser. Och de konstaterar att mängden av dessa industriella påhitt är vanligast i korv med i snitt 6,8 stycken följt av burgarna med 4,4 stycken och färserna med 3,3.

Den vanligast återkommande ingrediensen var rapsolja medan den mest frekventa tillsatsen var metylcellulosa, som återfanns i hälften av de undersökta produkterna.

Äkta vara konstaterar att det kan vara svårt att avgöra vad som egentligen är huvudingrediens i de olika produkterna, när det i fallande skala i en vanlig ingrediensförteckning kan stå: ”Vatten, rapsolja, modifierad potatisstärkelse, salt, förtjockningsmedel (E407a bearbetad eucheumaalg, E415 xantangummi, E425 konjakgummi, E461 metylcellulosa)”

– Man kan undra vad det här är för typ av produkt, när en stor del av den utgörs av vatten, olja och tillsatser. Den innehåller också väldigt lite protein. Nu har vi inte granskat proteinhalterna i alla korvar, men vi noterar i alla fall att just denna korv till och med innehåller mindre protein än korvbrödet den serveras i, säger Björn Bernhardson.

Fler nyheter i Förädling och Växtbaserat

Allvarlig brist på plastråvara

Brist på plast riskerar att hämma tillväxten på den svenska kemi-, plast- och gummiindustrin, som just nu är inne i en stark tillväxtfas. Detta medför dessutom ökade kostnader för plastråvaran. En utveckling som, sett i ett bredare perspektiv, på sikt kan påverka inflationen i landet, skriver Innovations- och kemiindustrierna, IKEM i ett pressmeddelande.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem