Premiär för SM i konsten att stycka en gris

Styckar-SM blir ett nytt inslag under höstens Chark-SM.
– Det kommer definitivt inte att bli någon blodig tillställning, säger Magnus Därth, vd för Kött & Charkföretagen.

Att se riktigt skickliga styckare ge sig i kast med att stycka upp var sin halv gris till pannfärdiga produkter kommer enligt Magnus Därth att bli ”en fascinerande upplevelse”.

– Styckar-SM är en aktivitet som varit efterlängtad av branschen. Vi vill sätta strålkastarljuset på ett äkta hantverksyrke som handlar om att maximera råvaran och förädla den på bästa sätt – att få ihop bästa mixen för bästa kalkylen helt enkelt, säger han.

Tävlingen genomförs inför publik under Chark-SM:s branschdag 22 oktober i Göteborg. En tävlingsledare och kommenterande expert guidar åskådarna under tävlingen medan bedömningen görs av två oberoende domare.

I Sverige finns det i dag drygt 270 EU-godkända, slakt- och styckningsföretag i varierande storlek. I premiäromgången är det dock bara Sveriges sex största slakt- och styckningsföretag för griskött som bjuds in att tävla.

– Nästa gång är förhoppningen att tävlingen ska kunna utökas så att fler företag och styckare kan vara med, säger Magnus Därth och förklarar att det råder stor brist på styckare i Sverige men att branschen arbetar intensivt med ett utbildnings- och rekryteringsinitiativ.

– Förhoppningen är att den här tävlingen ska väcka intresse och få fler att söka sig till yrket.

För att säkerställa att inget kött går till spillo kommer alla styckade produkter att skänkas bort efter tävlingen.

Över till något helt annat. Vad tror du om sommarförsäljningen för era medlemsföretag?

– Med så härligt väder som vi har just nu så ökar naturligtvis förhoppningarna om en fin grillsommar. Samtidigt får det ju inte bli alltför varmt och torrt – då kan det ju i stället bli grillförbud. Vad gäller corona och det faktum att många svenskar stannar hemma på semestern så är det förmodligen positivt våra medlemmar. Under hela våren har vi ju sett en tydlig förskjutning från restaurang till butik, vilket gynnar det svenska köttet.

 

Chark-SM har arrangerats tio gånger tidigare och i år står tidskriften Kött & Chark samt branschorganisationen Kött & Charkföretagen som arrangörer. Vinnaren av Styckar-SM koras under kvällens bankett, då även bedömningar och priser till Sveriges bästa charkprodukter i 17 klasser samt i en helt ny klass för vego-produkter delas ut.

 

 

 

Dela