Årets kock kommer från livsmedelsindustrin

Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020 – en 28-årig stockholmare som till vardags jobbar i Unilevers provkök.
– Så länge man vågar och tror på sig själv så går det vägen, säger han.

Efter en rafflande final på Annexet i Stockholm under torsdagskvällen är Ludwig Tjörnemo ny svensk mästare i professionell matlagning. En kock som jobbar inom livsmedelsindustrin, på Unilever Food Solutions, men även en del på restaurang Etolie i Stockholm.

Tävlingen var i år mer miljövänlig än någonsin tidigare. En av rätterna var vegetarisk och byggde på återvunnet bröd två andra tävlingsrätter innehöll kaninkött och en fjärde musslor – alltså några av de mest miljösmarta animaliska proteinkällorna.

Under hela tävlingsdagen bedömde en metodjury hur finalisterna arbetade i sina tävlingskök, inte minst hur de minimerade sitt råvarusvinn.

– Tävlingen i år höll absolut högsta nivå, det var hög kreativitet och mycket glädje. Ludwig är en värdig vinnare och man ser tydligt att erfarenhet, mycket träning och envishet tar en högst upp på pallen, säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2020.

Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma som i är var 250 000 kronor. Tävlingens beskyddare – och prisutdelare ­– är H.K.H. Prins Carl Philip.

Dela

Fler nyheter i Människor och Restaurang och Trend

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.