27 mars 2020
Bayn Europe tillverkar och säljer en sötad och växtbaserad fiberprodukt som kan ersätta socker inom allt från glass, choklad och konfektyr till yoghurt och hälsoprodukter. Det handlar om en homogen sammansättning av kostfiber och högintensivt sötningsmedel som ersätter socker 1:1 utan att produktionen behöver förändras
Med hjälp av Vinnovas bidrag på två miljoner kronor ska konstruera en reaktor i pilotskala och även förstärka analyskapaciteten med bland annat ett elektronmikroskop. Det gör det möjligt att snabbare testa nya formuleringar och färdiga produkter.
– Det är mycket glädjande att staten inser potentialen i att investera i såväl folkhälsan som i svensk spetsteknologi inom livsmedelsprocesser, säger Patrik Edström, vd för Bayn Europe AB.
I det fortsatta arbetet med att förbättra processen hoppas bolaget kunna sänka produktionskostnaden och därmed få ett lägre pris till konsumenterna.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hälsa
Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”
Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.
23 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.