Första sommaren med gårdsförsäljning: ”Över all förväntan”

Sedan 1 juni är det tillåtet med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige, under vissa och ganska strikta villkor.
– Själva besöket står i centrum och det har varit helt fantastiskt att få träffa så många glada och intresserade människor i sommar, säger Victor Dahl, vd på Kullabergs Vingård i nordvästra Skåne.

Kullabergs Vingård är en av Sveriges äldsta vingårdar, som startade redan 2006. I dag är det Sveriges fjärde största vingård och vd Victor Dahl berättar att odlingarna spänner över 22 hektar och man odlar ett 30-tal olika sorters druvor, såsom Solaris, Souvignier Gris, Donauriesling, Pinot Nova, Muscaris, Cabernet Noir, Rondo och Regent.
– Jag var en logistiker och ölkille egentligen och hade knappt sett en vinranka innan jag började här för tio år sedan, säger han och skrattar.
I likhet med Arilds Vingård och ett par bryggerier på halvön kunde Kullabergs Vingård öppna upp för gårdsförsäljning samma dag som det äntligen blev tillåtet, söndagen 1 juni.
– Höganäs kommun, som varit drivande för att göra gårdsförsäljning möjligt ända sedan 2010, öppnade upp kommunhuset en söndag för att vi skulle ha möjlighet att göra det kunskapsprov som krävs för att få tillstånd för att bedriva gårdsförsäljning. Fem stora mediahus stod utanför och rapporterade och följde sedan med upp till vingården, där landshövdingen klippte band och 200 personer stod och väntade på att få hänga med på en guidad tur. Det var en helt fantastisk dag, säger Victor Dahl.

Hur har det gått den här första sommaren?
– Det har varit jättebra med flera tusen besökare som kommit hit för att lära sig mer om vin och vinmakning. Själva besöket står i centrum och det har varit helt fantastiskt att få träffa så många glada och intresserade människor. Det är även väldigt skönt att slippa hänvisa framför allt utländska besökare till närmaste Systembolag för att handla våra viner.
En till fyra flaskor är vad den vanliga besökaren köper. Gränsen för hur mycket vin man får lov att köpa med sig går vid tre liter vin.
– Systembolaget är fortfarande vår viktigaste försäljningskanal, med deras hjälp når vi ut till hela Sverige. Gårdsförsäljningen är mer ett sätt att förgylla besöksupplevelsen, säger Victor Dahl.

För att klara trycket har man behövt anställa mer personal.
– Vi är nio anställda året runt och har ytterligare 25 personer som finns med under olika delar av säsongen.
Kullabergs Vingård erbjuder inte bara guidade rundturer utan även vinprovningar, måltider med vinprovningar samt olika specialarrangemang.
– Vi har många idéer kring att arrangera olika typer av kunskapshöjande event. Tack vare gårdsförsäljningen kan vi förlänga säsongen och det känns verkligen som att vi har en väldigt rolig höst framför oss!
Mycket tack vare gårdsförsäljningen vågar man även satsa på att utöka verksamheten. Redan under nästa år växer gården med fyra hektar ytterligare av olika vinrankor.

FOTO: Christina Uhlin

I dag finns det cirka 200 vinodlare i landet, varav en fjärdedel är kommersiella. De flesta vingårdarna ligger i Skåne, men även på Öland, Gotland och i Mälardalen. Totalt odlas vin på runt 150 hektar med en årlig produktion på cirka 300 000 liter. 

 

 

Dela

Fler nyheter i Dryck och Förädling

Här boostas svensk livsmedelsexport till Asien

Hallå där Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen och ordförande för nya Food Export Center Advisory Board, och nyligen hemkommer från en resa till Japan och Sydkorea.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.