– Varje kilo frukt vi räddar gör skillnad, särskilt den som transporterats långt, säger Truls Christenson, medgrundare av Rscued.
7 oktober 2025
Allt fler livsmedelsaktörer lanserar produkter gjorda på svinn, men utan gemensamma riktlinjer är det svårt att avgöra deras verkliga hållbarhetsnytta. Därför har Consupedia, som byggt en av världens största livsmedelsdatabaser för hållbarhet, tillsammans med dryckesvarumärket Rscued, som arbetat mot svinn sedan 2015, tagit fram ett nytt ramverk som definierar räddade råvaror och gör deras hållbarhetsavtryck mätbart.
Genom metoden blir det tydligt att produkter gjorda på räddade råvaror bidrar till lägre koldioxidutsläpp, bättre resursutnyttjande, mindre påverkan på biologisk mångfald och färre sociala orättvisor jämfört med vanliga produkter.
– Detta kommer utvecklas över tid, men grunden är lagd och vi kan redan nu konstatera att varje kilo frukt vi räddar gör skillnad, särskilt den som transporterats långt, säger Truls Christenson, medgrundare av Rscued, i ett pressmeddelande.
Definitionen av räddade råvaror utgår från Livsmedelsverkets beskrivning av matsvinn: ”mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp”. Det omfattar även råvaror som annars skulle blivit biogas, kompost eller djurfoder.
För att inte blandas ihop med andrasortering eller industriråvara ska räddade råvaror i regel vara gratis, då bär producenten hållbarhetsavtrycket. I de få fall betalning sker handlar det enbart om att lyfta råvaran i resurshirarkin, till ett värde motsvarande alternativintäkten (det vill säga ersättningen för djurfoder eller biogas) eller för att täcka hanteringskostnader. I dessa fall görs en ekonomisk omfördelning av hållbarhetsavtrycket.
– Vår metod gör hållbarhetsavtrycket både mätbart och begripligt för branschen och för konsumenterna. Vi vill uppmuntra fler aktörer att använda den för att tydligt visa vilka produkter som faktiskt bidrar till att minska matsvinn, säger Anne-Charlotte Holmlöv, vd för Consupedia.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan
Ny teknik ska vässa kycklingbranschen
Kameror, robotar, sensorer och AI. Matfågelrapporten 2025 har fokus på ny teknik för att vässa svensk kycklinguppfödning ytterligare.
22 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.